Elmaradt a magyar bravúr az olasz ringben

Olaszországban készült megszerezni a könnyűsúlyú Európa-bajnoki címet ifjabb Mizsei György, de nem járt sikerrel, egyhangú pontozással kikapott a veretlen Emiliano Marsilitől.

Deák Zsigmond
2014. 09. 28. 6:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiskunfélegyházi bunyós édesapja nem akárki, Mizsei György amatőrként olimpiai (1992 – Barcelona) és két Eb-bronzéremig (1991 – Göteborg és 1996 – Vejle) jutott, profiként pedig azért nem ért el komolyabb eredményeket, mert gyenge menedzsmenttel a háta mögött rendre felhozó embernek szerződtették, noha ő megverte a futtatott versenyzőt. Legalábbis a ringben, a pontozáson ez kevésbé látszott, viszont legközelebb túl kockázatos ellenfélként már nem hívták. Mizseit a szakemberek tehetségesebbnek tartották, mint kora magyar klasszisait, Kovács Istvánt és Erdei Zsoltot.

Fia, ifjabb Mizsei György még csak 21 éves lesz novemberben, de számottevő amatőr múlt híján már tapasztalt hivatásosnak számít, 18 és fél évesen kezdte a „szakmát”. Hét győztes meccs után első vereségét a korábbi skót világbajnoktól, a börtönt is megjárt Scott Harrisontól szenvedte el. Máig 20–11-es mérleget hozott össze a könnyűsúlyhoz képest magas, vékony fiú, legnagyobb sikereként idén áprilisban Olaszországból hozta el a kontinentális szervezet (EBU) európai uniós bajnoki övét a korábban vb-címderbit is vívott Brunet Zamora kipontozásával.

Legutóbb megint Itáliában szerepelt ifjabb Mizsei, méghozzá az EBU könnyűsúlyú Európa-bajnoki címét őrző, még veretlen Emiliano Marsili (30–0–1) ellen. Az első gongszót követően Mizsei elfoglalta a ring közepét, és hosszú karjait kihasználva próbálta kitapasztalni a jóval alacsonyabb, de masszívabb ellenfelét. A fordított alapállású 38 éves olasz sokat mozogva, beugrásokkal próbált közel kerülni hozzá, viszont az alapállás és méretbeli különbség miatt egyik fél sem találta igazán a számára ideális ütőtávot. A sok fogással és dulakodással tarkított meccsen egyik öklöző sem tudott jelentősebb fölényt kialakítani, és a 12 menet leteltével egyhangú pontozásos eredmény született. A döntés a hazai bunyósnak kedvezett, így Marsili megőrizte veretlen mérlegét és harmadszor védte meg a tavaly márciusban megszerzett Eb-övét. Ettől még Petrányi Zoltán menedzser munkamódszerét és ifjabb Mizsei kvalitásait ismerve nemsokára újra látjuk a kiskunfélegyházi ökölvívót külföldi címmérkőzésen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.