Fernando Alonso hitet tett a Ferrari mellett

A kétszeres világbajnok kitölti a 2016 végéig szóló szerződését a maranellóiaknál.

2014. 09. 03. 21:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét futam után, héttel az idény vége előtt Fernando Alonso esetében nem az a kérdés, hogy megszerzi-e a harmadik vb-címét, hanem az, nyer-e legalább egy versenyt. Idén kétszer állt dobogón, Sanghajban harmadik, nálunk a Hungaroringen második volt, s ugyan a vb-n a negyedik helyen áll 121 pontjával, nemcsak Rosberg (220) és Hamilton (191), de már Ricciardo (156) is jóval előtte jár. A Mercedes két pilótája persze még kiütheti egymást néhányszor, ahogy legutóbb Rosberg lenullázta csapattársát, Abu-Dzabiban pedig a szezonzáró dupla szorzójú lesz – a győztes ötven pontot kasszíroz –, a Ferrarinál ezt az évet már most kidobhatják a kukába. A konstruktőrök között a Red Bulltól is nagyon leszakadva a harmadikok, de csak tíz ponttal gyűjtöttek többet a Williamsnél. S a héten az olasz sajtó arról írt, hogy Alonso szerződésében szerepel egy záradék, mely szerint az év végén szabadon távozhat, ha a csapat nem lesz ott az első három között. Egy másik verzió szerint akkor bonthatja fel a szerződését, ha szeptember 1-jén több mint 25 pont a hátránya a vb éllovasához képest, és ez már teljesült is.

S mindezt vegyítsük azzal, hogy a McLaren jövőre újra összeáll a Forma–1-be motorszállítóként visszatérő Hondával, és nem is titkoltan szívesen látnák az Alonso, Sebastian Vettel kettőst. (Vettel szerződése 2015 végéig szól a Red Bullnál, azonban a négyszeres világbajnokot erősen frusztrálhatja, hogy a tanulófiúnak mellé hozott Ricciardo rendre megveri.) A Ferrari csapatfőnöke, Marco Mattiacci mindenesetre azonnal igyekezett cáfolni Alonso szerződésének bármilyen titkos záradékát, és megszólalt az érintett is. „Maradni akarok a Ferrarinál, szeretném meghosszabbítani a szerződésemet, amit kéthetente mindig elmondok a futamok után, de valahogy sosem ez a téma, hanem éppen az ellenkezője. Holott sohasem beszéltem más csapatokról” – mondja kissé nyűgösen a spanyol, aki azon is túllép, hogy amióta a maranellóiaknál van, azaz 2010 óta nem tudott vb-t nyerni: „Sosem bántam meg, hogy csatlakoztam a Ferrarihoz, hiszen ez a legpatinásabb istálló. A Los Angeles Lakers és a Real Madrid sem nyer mindig, de ezeknél a csapatoknál ott lenni is sokat jelent.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.