Hosszú Katinka időérzéke tízezer dollárokat ér

Hosszú Katinka Szergej Bubkát idézi, pedig úszásban sokkal nehezebb kalkulálni, mint rúdugrásban.

Ch. Gáll András
2014. 09. 01. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úszók világkupa-sorozatának dubaji versenyén, a hétfői előfutamban az egyre inkább „Vasladyként” elhíresülő klasszis ezúttal 100 méter vegyesen száguldott 56.86 másodpercet, ezzel tovább faragta a múlt csütörtökön, Dohában elért 57.25 másodperces rekordját. Hosszúnak ez az ötödik világcsúcsa a rövidpályás szezon múlt heti rajtja óta: Dohában a 100 vegyes mellett 200 és 400 vegyesen, vasárnap Dubajban pedig 200 vegyesen állított fel új rekordot. Mivel minden világcsúcsért 10 ezer dollár jutalom jár, Katka máris áttörte a tízmillió forintos (számára egyáltalán nem álom-) határt.

E csúcsdömpingnek kétféle magyarázata lehet, és bárhol is az igazság, Hosszú a nemzetközi mezőnyben egészen egyedülálló képességgel bír: vagy hétről hétre, már-már napról napra javul, vagy soha nem ússza ki magát a végletekig, hanem mindig csak addig, amíg meglesz az új rekord. Félreértés ne essék, ez utóbbi esetén se illetheti bírálat, inkább hódolat.

Hisz annak idején Szergej Bubka, a szovjet, majd ukrán rúdugró is csodalénynek számított, amiért harmincötször állított fel új világcsúcsot. Pedig neki sokkal könnyebb dolga volt, ugyanis értelemszerűen csupán centinként emeltette a lécet. Úszásban ellenben kizárt monoton századmásodpercekkel javulni; a nemzetközi szövetség, a FINA szempontjából ez szerencse, különben Katka egymaga romlásba döntené a tekintélyes testületet. Amely így azért fellélegezhet, annál is inkább, mert a sorozat következő versenyét négy hét múlva, Hongkongban rendezik.

Addig lehet gyűjteni a pénzt; mármint nem Hosszú Katinkának, hanem a FINA-nak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.