Meccs az UEFA-val, nem nyugszik bele a büntetésbe a Fradi

Mit tesznek majd és mit szeretnének elérni az UEFA-nál a szeptemberi személyes meghallgatáson?

MNO-NM
2014. 09. 02. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelen pillanatban három fegyelmi eljárás van folyamatban a Ferencváros ellen az UEFA-nál, mindhárom az Európa-liga-selejtezők ügyében.

A máltai Sliema Wanderers elleni két mérkőzéssel kapcsolatban 25 ezer eurós pénzbírságot, illetve szektorbezárást kapott a klub. A Fradi ebben az ügyben fellebbezett, igaz utóbbi büntetést már le is szolgálta. „Fellebbeztünk, és azért kértük a személyes meghallgatást a másodfokon eljáró fellebbezési testülettől, hogy bemutassuk azt, a Ferencváros nem azonosítható azokkal az emberekkel, akik ezeket a cselekményeket elkövették. Mi nem vagyunk rasszisták, nem vagyunk antiszemiták, és mindent megteszünk azért, hogy ez a magatartás a mi pályáinkról eltűnjön” – mondta dr. Berzeviczy Attila, aki Orosz Pállal utazik ki az UEFA székhelyére.

A másik két eljárás a Rijeka elleni idegenbeli találkozó kapcsán indult, 50 ezer euró pénzbírságra és egy zárt kapus mérkőzésre büntették a Ferencvárost. Ez ügyben még az UEFA indoklását várják a klubnál, és csak a kézhezvétele után kerülhet sor a fellebbezésre. „A legenyhébb büntetéseket kaptuk. Első alkalommal a legenyhébb büntetés szektorbezárás és pénzbüntetés, a második alkalommal pedig minimum 50 ezer euró és egy zárt kapus mérkőzés” – árulta el az igazgatótanács elnöke. Hozzátette, a büntetésekben a következő a lépések közé tartozik a több zárt kapus mérkőzés, a szezonról való kitiltás, illetve hosszabb időre, akár örökre szóló kitiltás az európai kupákból.

„Sajnos a Ferencváros szurkolóinak bizonyos kisebb része elindult azon az úton, amely erre vezet, de mi erről szeretnénk letérni, és arra az útra lépnénk, amely a folyamatos európai kuparészvételhez, a csoportkörhöz és az európai magatartáshoz, európai stadionhoz vezet. [ ] Felbecsülhetetlen anyagi és morális kár érte a Ferencvárost. De egyébként is, úgy nem lehet viselkedni, ahogyan néhány szurkolónk viselkedik, ha őket lehet egyáltalán szurkolóknak nevezni. Ez nem fér össze semmilyen európai magatartásformával” – vázolta fel Berzeviczy, miért kell megállítani ezeket a folyamatokat.

A meghallgatáson bemutatják, mi mindent tesz a klub az ellen, hogy ilyenek előfordulhassanak. A kirekesztés elleni kampányról is beszélnek, s a kézfelismerő beléptetési rendszert is ismertetik. „Nagyon nagy az UEFA érdeklődése a rendszer iránt, és ez fontos érv lehet amellett, hogy a Ferencváros jövőjét UEFA-szankciók ne veszélyeztessék. Ezért is van szükség erre a beléptető rendszerre, ebből nem fogunk tudni engedni. Ha ezt megtesszük, az olyan üzenet lenne az UEFA számára, amely akár végzetes is lehet a Ferencváros jövőjét tekintve.”

Az európai szövetség ellenőre az első máltai selejtezőmérkőzés előtti hivatalos vacsorán felhívta a klubvezetők figyelmét arra, hogy az FTC-t fokozottan fogják ellenőrizni. A szeptemberi meghallgatás jó alkalom lesz, hogy az egész testület előtt beszéljenek a kezdeményezésekről. „Lesz Rómában egy antirasszista konferencia az UEFA szervezésében szeptember közepén, amelyen szintén szeretnénk részt venni, és az anyagainkat, törekvéseinket ismertetni, hogy ne azonosítsák se a Ferencvárost, se a magyar labdarúgást olyan kisebb csoportokkal, amelyek magatartása sajnos vállalhatatlan Európában” – árulta el a sportvezető. Hozzáfűzte, nehéz a helyzetük, kettőzött ellenőrzést kapnak. A nézőtéren is vannak megbízottak, akik kifejezetten az UEFA-nak jelentenek előzetes bejelentés nélkül a szurkolók cselekményeiről.

A meghallgatáson enyhítést nem tudnak kérni, ugyanis a legenyhébb kiszabható büntetéseket kapták. „Amire mód van, hogy a zárt kapus mérkőzés végrehajtásának felfüggesztését kérjük egy-három éves időtartamra, ezt meg fogjuk próbálni mindenképpen” – fogalmazta meg a vezető, mi lehet a legfőbb cél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.