Nagy blama után kezdenek a németek

Ma este 18 órakor Koppenhágában, Tbilisziben, no és nálunk, Budapesten indul a 2016-os Eb selejtezősorozata.

2014. 09. 07. 1:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két év múlva a franciaországi tornán először huszonnégy együttes lehet ott, a házigazdák mellé a kilenc selejtezőcsoportból nemcsak az elsők és a másodikok csatlakoznak be, hanem a legjobb harmadik is, nyolcan pedig oda-visszavágós pótselejtezőn meccselnek a még kiadó négy helyért. Formabontó, hogy a franciákat besorolták az egyetlen ötös csoportba, és mindig az éppen szabadnapos együttessel játszanak barátságos mérkőzést, vasárnap este éppen a szerbekkel Belgrádban. Az eredményeiket a tabellára természetesen nem vezetik fel, de így nem kerülhetnek hátrányba a többi csapattal szemben abban a pontvadászatban, ami alapján összeállítják a FIFA, a nemzetközi szövetség világranglistáját.

Újítás az is, hogy a kvalifikációban a fordulókat szigorúan háromnapos bontásban rendezik (szerdán nem játszanak), az egyes csoportokban ugyanazon a napon lépnek pályára, a kezdési időpont 18.00 vagy 20.45, és arra is ügyeltek, hogy a „nagy csapatok” komolyabb találkozói lehetőleg ne üssék egymást. Így például az első körben vasárnap német–skót, hétfőn angol–svájci, kedden cseh–holland mérkőzés is szerepel a késő esti kínálatban.

A világbajnok németek Dortmundban nagy blama után lépnek pályára, ahogy a Bild is fogalmazott a „megismételt vb-döntő”, az Argentína ellen 4–2-re elbukott szerdai hazai mérkőzést követően – amelyen 0–4 is volt az állás –: most rajtuk röhög a világ. A vb után Lahm, Klose és Mertesacker lemondta a válogatottságot, s jelenleg Schweinsteiger, Khedira, Hummels, Özil és Draxler sem hadra fogható, ám a skótok ellen azért így is a Nationalelfnek áll a zászló. Főleg ha azt nézzük, hogy a legutóbbi harminckét vb- vagy Eb-selejtezőjén 28 győzelmet és négy döntetlent jegyzett. S a németek önbizalmát mi sem adja vissza jobban, mint Podolski nyilatkozata, aki szerint az argentinok ellen sem játszottak rosszul, csak éppen az ellenfél az öt, kaput eltaláló lövéséből szerzett négy gólt A düsseldorfi találkozóból amúgy a skótok szövetségi kapitánya, Gordon Strachan sem von le mély következtetéseket: „Az csak egy barátságos mérkőzés volt, ez viszont tétmeccs lesz, és egy teljesen más német csapatot látunk majd.” Nos, annyiban mindenképpen, hogy ezúttal Thomas Müller és Götze (nyitóképünkön) is kezd, ami nem sok jót ígér a vendégeknek.

A hétvégi programban kuriózum a Gibraltár–Lengyelország-mérkőzés, a házigazda, amely tavaly lett az UEFA tagállama, első tétmérkőzését játssza – a „hazai” pályája a portugáliai Faro; de mi azért inkább a saját csoportunkban a pireuszi görög–román meccsen tartjuk rajta a szemünket.

Eb-selejtezők, vasárnapi műsor:

D csoport: Grúzia–Írország 18.00 (tv: Sport 2), Németország–Skócia 20.45 (tv: Sport 1), Gibraltár–Lengyelország 20.45.

F csoport: Magyarország–Észak-Írország, Groupama Aréna 18.00, Feröer-szigetek–Finnország 20.45, Görögország–Románia 20.45 (tv: Sport 2).

I csoport: Dánia–Örményország 18.00 (tv: Sport 1), Portugália–Albánia 20.45. A csoportban még Szerbia szerepel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.