Sakkolimpiára pályázik hazánk

U16-os ifjúsági sakkolimpiát rendeznek ez év végén Győrben.

TK
2014. 09. 30. 15:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kisalföldi megyeszékhely augusztusban, a tromsői sakkolimpia idején nyerte el a rendezés jogát. A szövetség ezen a sikeren felbuzdulva úgy döntött, megpályázza a 2020-as sakkolimpia rendezését is – közölte az eseményen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Sakkszövetség elnöke, aki 500-650 résztvevőre számít.

Seszták Miklós kiemelte: Győr „bravúros beugrással” szerezte meg a decemberi esemény rendezési jogát. Hozzátette: a 2020-as sakkolimpia megrendezése „nagyon jó kezdet” lehet ahhoz, hogy a következő állomás a 2024-es nyári olimpia megrendezésének elnyerése lehessen.

Az eseményen elhangzott: az U16-os eseményen már jelezte részvételét a legutóbbi hasonló verseny első három helyezettje, India, Törökország, valamint Oroszország, és összesen pedig eddig öt kontinens 13 országának 20 csapata nevezett. A Nyugat-magyarországi Egyetemen megrendezendő torna lebonyolítását 120 millió forinttal támogatja a kormány.

Seszták Miklós a sajtótájékoztatón kiemelte, amikor 2011-ben átvette a szakszövetség vezetését, kitűzött célokat – a sakk „láthatóvá tételét”, a sportág, valamint az országot nemzetközi versenyen képviselők anyagi helyzetének stabilizálását – sikerült megvalósítani. A sportág bekerült a nemzeti alaptantervbe, a sakknak juttatott források tették lehetővé például a győri verseny megszervezését is, és a sakkozók biztosabb anyagi háttérrel készülhetnek viadalaikra.

„Lassan Győr városa olimpiai város lesz” – mondta a 2017-es Európai Olimpiai Ifjúsági Fesztivál megrendezésére utalva Borkai Zsolt polgármester, majd hozzátette: igyekeznek minél több eseményt odavinni, mivel Győr alkalmas nagy nemzetközi viadalok megrendezésére.

Simicskó István sportért felelős államtitkár az eseményen arról beszélt, a cél az, hogy minden magyar gyermek sportoljon, hiszen ez a fizikai és a szellemi fejlődését is szolgálja, a kormány pedig arra törekszik, hogy minél több nemzetközi és világversenynek adhasson otthont az ország.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.