Súlyos sérülések után megvan az év sportolója?

Bácsi Péter, az FTC birkózója idén Eb-t és vb-t nyert, pedig két éve a térdszalag-, tavaly izomszakadás érte.

Deák Zsigmond
2014. 09. 16. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Gondolt már rá, hogy ezzel a csodás eredménysorral, mindkét idei világverseny megnyerésével az év sportolója cím fő esélyese lett?
– Őszintén szólva még nem. Igazából az idén kitűzött céljaimat már elértem a szőnyegen. Magamért tettem, amit tettem, ettől persze az újságírók szavazásán is nyerhetek, s nyilván örülnék egy újabb címnek. Valóban ez volt az eddigi legjobb évem, ahol elindultam, ott dobogós lettem.

– Minek köszönhető a sikersorozat?
– Annak, hogy mindent megtettem érte, többet már nem nagyon tudtam volna. Az is fontos volt, hogy részben átalakítottuk a felkészülést, koncentráltabbá tettük több pihenéssel, regenerálódással, amivel kizártuk a fásultság lehetőségét.

– Melyik világversenyt nyerte nehezebben? Az Eb-n 35, a vb-n 32 akciópontot ért el.
– Finnországban nagyon jól ment, így Európa-bajnokként érkeztem Taskentbe, ahol figyeltek rám, nem titkos esélyesként kezeltek, mégis meg tudtam valósítani, amit akartam, minden meccsemet irányítottam, uraltam, még a döntőt is, ami a 2-1-es eredményből talán kevésbé látszik. Nem volt parádés meccs, inkább taktikai csata, a végére azért elfáradtam, de az orosz még jobban.

– Nem valamelyik olimpiai kategóriában, hanem 80 kilóban indult. Levon mindez a győzelme értékéből?
– Nem hinném, ez is ugyanolyan világbajnoki cím. Erős mezőny gyűlt össze, ugyanakkora, mint a többi súlycsoportban, tele világversenyes érmessel.

– Az előző évek sérüléshulláma, a 2012-es londoni olimpián elszenvedett térdszalagszakadás és a tavalyi bicepszszakadás után, amely miatt ki kellett hagynia a budapesti világbajnokságot, hogyan értékeli a mostani sikerszériát?
– Az idei Eb bebizonyította, hogy van értelme folytatnom a birkózást, a vb pedig azt, hogy felesleges fogyasztani, nyilván a sérülésekhez ez is hozzájárult. Rióig még van hátra két év, ráérek foglalkozni azzal, hogy ott mi lesz. Egyébként szándékom szerint lefogyok majd 75 kilóra.

– Egy éve, amikor a televíziós kommentátori székből szemlélte a hazai vb eseményeit, gondolta volna, hogy mostanra idáig jut?
– Nagyjából ez volt a tervem, de persze nem tudhattam, hogy sikerül-e megvalósítani. Akkor kipróbálhattam magam egy másik területen, talán nem is vallottam szégyent, de nyilvánvaló, hogy a szőnyegen a helyem.

– Mennyire motiválta, hogy a taskenti vb-n már édesapaként szerepelt?
– Természetesen nagyon. Már a felkészülést is össze kellett egyeztetni a gyermekszületéssel és az első hetekkel, szerencsére sikerült. Nehéz volt elválni a családtól, de annál kellemesebb hazatérni, persze érkezéskor még csak én örültem a babának, nem ő nekem

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.