Szuzukában megint retteghetnek

Az Ontake-vulkán múlt szombati kitörése miatt a Forma–1-ben is van félnivaló.

2014. 09. 30. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokság 15. állomása a hét végén ugyanis éppen a Japán Nagydíj, s bár a szuzukai pálya kétszáz kilométerre található a természeti katasztrófa színhelyétől, így nincs közvetlen veszélyben, a vulkanikus tevékenységből adódó hamufelhő komoly gondokat okozhat a légi közlekedésben. S ez kihatással lehet a száguldó cirkusz logisztikájára. A rendezők egyelőre más nem tehetnek, bíznak abban, hogy mindenki befut a pénteki első szabadedzésre

A Japán Nagydíjnak amúgy már többször meggyűlt a baja a természet erejével. A 2004-es verseny hétvégéjére a Ma-on nevű tájfun viharzott be 180 km/órás sebességgel, és a komplett szombati programot törölni kellett, az időmérőt csak másnap reggel tudták megtartani. A Forma–1 történetében ez volt az első eset, hogy kvalifikációt és a futamot ugyanazon a napon rendezték; de legalább megrendezhették, mert a tájfun Tokió felé kanyarodott. Közelebbi emlék a 2010-es Japán Nagydíj (nyitóképünkön), amikor özönvízszerű eső mosta el az időmérőt – ekkor is vasárnapra kellett áttenni –, és emlékezetes volt a televíziós közvetítés a nagy semmiről. Illetve arról, hogy a Red Bullnál a várakozás közben a kéznél levő energiaitalos dobozokból kis hajót építettek és úsztattak a patakká változó bokszutcában

S hogy Szuzukában most ne csak a vulkán miatt fájjon a rendezők feje, a meteorológiai jelentések szerint vasárnap megint beköszönhet a környékre egy tájfun. Lewis Hamiltonnak mindenesetre egyelőre virágos jó kedve van az után, hogy Monzában és Szingapúrban is nyert, és mercedeses csapattársától, Nico Rosbergtől átvette a vezetést az összetettben. Szuzukához azonban nem fűzik szép emlékek a 2008-es esztendő brit világbajnokát:

„Még soha nem nyertem itt, és dobogón is csak egyszer álltam, amikor 2009-ben először versenyeztem ezen a pályán (Sebastian Vettel és Jarno Trulli mögött harmadik lett – a szerk.). Idén kivételesen jó autónk van, és remélem, hogy ezúttal sikerül győznöm. Már csak azért is, mert a Forma–1 legjobbjai már mind nyertek Szuzukában, és itt lenne az ideje annak, hogy az én nevem is felkerüljön a győztesek listájára” – mondja Hamilton. Aki amúgy nyert már Japán Nagydíjat, mégpedig első F1-es szezonjában, 2007-ben, de akkor Fujiban futották a versenyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.