Berki Krisztián mindenkit bucira vert Kínában

Olimpiai bajnokunk nagyon megverte a többieket a nanningi világbajnokság selejtezőjében.

2014. 10. 04. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olimpiai bajnokunk már nyert két vb-t és hat Eb-t is, de miután a legutóbbi két Európa-bajnokságon ezüstérmes lett – tavaly Moszkvában a brit Daniel Keatings, idén Szófiában pedig egy másik brit, az olimpiai bronzérmes Max Whitlock győzte le –, az előző évi vb-n, Antwerpenben pedig a selejtezőben leesett a lóról, és így nem jutott döntőbe, sokan már temetni kezdték. Ám az UTE 29 éves tornásza Nanningban csattanós választ adott a fanyalgóknak, és ez a megállapítás szinte független attól, hogy mi történik majd a jövő szombati döntőben.

Tavasszal a szófiai Eb-n a britek csodagyereke, a még csak 21 éves Whitlock bombaerős, 7,3-as kiinduló pontszámú gyakorlatára 16,166 pontot kapott, Berki a 6,9-esére 15.633-at úgy, hogy nagy hibája nem volt, és ennek tükrében a különbség kétségkívül őrségváltást sejtetett. Nanningban azonban Whitlock még pénteken a 7,2-es gyakorlatára csak 15,233-at tornászott össze, ezzel döntőbe sem került, végül a tizenegyedik helyen zárt. Ugyanakkor Berki a 7,0-s erősségű gyakorlatát szinte tökéletesen kivitelezve, 16,066-tal az első helyen jutott be a fináléba. A verseny végét meg sem kellett várnia, már boldogan nyilatkozhatott.

S ezzel a roppant magas pontszámmal úgy végzett az első helyen, hogy nagyon megverte a többieket: mögötte a második helyen az amerikai Alexander Naddour 15,633-mal, a harmadikon pedig a szlovén Saso Bertoncelj 15,558-cal lett finalista. A döntőbe még a horvát Filip Ude (15,533), a francia Cyril Tommasone (15,500), a horvát Robert Seligman (15,466), a fehérorosz Andrej Lihovicki (15,333) és Keatings (15,333) jutott be. Hidvégi Vid (14,966) a tizenharmadik helyen végzett.

Nem árt felidézni a tavalyi vb végeredményét: Antwerpenben a japán Kamejama Kóhej 15,833-mal győzött, Whitlock és a mexikói Daniel Corral Barrón 15,633-mal holtversenyben végzett a második helyen. S most Nanningban egyikük sem került be a döntőbe. Whitlockról már szóltunk, Kamejama 14,300-zal a 46., Corral Barron 14,166-tal az 54. helyen kötött ki.

A Berki Krisztián, Hidvégi Vid, Tálas Bence, Vlacsil Attila, Babos Ádám,Vecsernyés Dávid alkotta csapatunk a huszadik helyen végzett, s ez is nagyon jó hír számunka. A nanningi világbajnokság egyfajta „előkvalifikációs” vb, amelyen legjobb huszonnégybe kellett kerülni ahhoz, hogy az adott nemzet a 2015-ös világbajnokságon – amelyen már kvótákat osztanak – teljes csapattal vehessen részt.

- Óriási dolog, nagy előrelépés, hogy a huszadik helyen végeztünk, s így csapatban is ott leszünk a jövő évi olimpiai kvalifikációs vb-n. Az együttes a nehezebb indulást követően jól teljesített a szereken, a csapatösszetartás pedig kiváló, nagyon örülök ennek. Mint ahogy Berki Krisztián nagyszerű teljesítményének is, egyértelműen ő volt most a legjobb, kimagaslott a mezőnyből - nyilatkozta a magyar szövetség hírlevelében a lólengésben kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán, a szövetség elnöke.

Vasárnap női csapatunk – Makra Noémi, Böczögő Dorina, Csillag Tünde, Divéky Luca, Romhányi Eszter, Horváth Enikő – is megpróbál bekerülni a legjobb huszonnégybe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.