Berki zseniális a vb-n, fő riválisai kiestek

Olimpiai bajnokunk gyakorlata szenzációsan sikerült a nanningi vb selejtezőjében.

2014. 10. 04. 7:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A selejtező első napján lólengésben a szlovén Saso Bertoncelj kapta a legmagasabb pontszámot, 15,558-at, mögötte a második helyen a horvát Filip Ude következett 15,533-mal. Az idei Európa-bajnok, a brit Max Whitlock hibázott, 15,233-mal csak a hatodik helyet foglalta el, s kezdhetett megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy lemarad a vb-döntőről, ahova csak nyolcan jutnak be.

Szombaton Berki Krisztián gyakorlata szenzációsan sikerült, 16,066-ot kapott rá, s bár még jó néhány versenyző ezután következik, borítékolhatjuk, hogy olimpiai bajnokunk ott lesz a fináléban. Whitlock – aki az Eb-n 16,166-tal győzött a 15,633-mal ezüstérmes Berki előtt – pedig végérvényesen lemaradt a fináléról, hiszen már csak a tizedik helyen áll. A vb-címvédő japán Kamejama Kóhej még rosszabbul járt, 14,300-zal csupán a 34. helyet foglalja el. Sajnos a londoni olimpián nyolcadik helyen zárt, korábban vb-negyedik Hidvégi Vid sem lesz ott a döntőben, 14m966-tal a tizenkettedik helyen állt.

„Jól aludtam, viszonylag korán keltem, semmiféle izgalom nem volt bennem a vb miatt, jól indult a nap, egyáltalán nem éreztem magam fáradtnak. A bemelegítést később kezdtem, mint a többiek, így szinte teljesen üres teremben készülhettem. Közvetlenül a gyakorlatom előtt a melegítőfogásom nem sikerült túl jól, a gyakorlat viszont annál jobban. Az orsó előtt kivártam, egy körrel többet csináltam, hogy tisztán meglegyen minden. Amikor leugrottam, nem is sejtettem, hogy ilyen magas pontszámot kapok, így nagyon örültem neki. Persze a gyakorlat ér is ennyit. Az első lépcsőfok megvan” – nyilatkozta Berki Krisztián a magyar szövetség hírlevelében.

A Berki Krisztián, Hidvégi Vid, Tálas Bence, Vlacsil Attila, Babos Ádám,Vecsernyés Dávid alkotta válogatottunk jelenleg a 15. helyen áll 331,202 ponttal. Mint ismert, ez a világbajnokság egyfajta „előkvalifikációs” vb, amelyen legjobb 24-be kell kerülni ahhoz, hogy az adott nemzet a 2015-ös világbajnokságon – amelyen már kvótákat osztanak – teljes csapattal vehessen részt.

Kovács István vezetőedző: – Elégedett vagyok mindenkivel. Berki Krisztián jó gyakorlatot mutatott be, de még ennél is tud többet. Le a kalappal előtte, hiszen a felkészülésünk nem volt zökkenőmentes, egy hónapja fáj a válla, így nem tudtuk azt a mennyiségű munkát elvégezni, amit korábban. De Krisztián így is teljesen fel van készülve. Ezt a gyakorlatot elfogadnám a döntőben is. A többiekkel is meg vagyok elégedve, nagyjából mindenki hozta, amit tud. Hidvégi Vid is jól teljesített, lólengésben nem volt hibátlan a gyakorlata, akadt egy terpesztése, és a leugrása sem sikerült tökéletesre, de szerintem így is magasabb pontszámot kellett volna kapnia. A csapatot tekintve azt a következtetést kell levonnunk, hogy anyagerősségben le vagyunk maradva, ezen mindenképpen változtatnunk kell a jövőben.

Altorjai Sándor csapatvezető: – Csapattal nagyjából elértük azt a pontszámot, amelyet szerettünk volna, így remélem, a 20-24. hely környékén végzünk. Az első három szeren nem voltunk olyan jók, nekünk jobb lett volna, ha a negyedik szerrel, a talajjal kezdődik a verseny. Olimpiai bajnokunk nagyon jó gyakorlatot mutatott be lovon, örülök annak, hogy Magyarországnak van olyan Berki Krisztiánja, aki példakép lehet, aki öregbíti hazánk hírnevét, és akire büszke lehet az egész ország.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.