Bianchit kritikus állapotban vitték kórházba

A Sutil autóját mentő traktorba csúszott bele, és azonnal eszméletét vesztette. Kórházba vitték, ahol fejműtéten esett át.

GB
2014. 10. 05. 10:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Japán Nagydíj elrajtolása előtt már lehetett tudni, hogy le fog csapni a tájfun a verseny helyszínére, és a startot követően félbe is kellett szakítani rövid időre a nagydíjat. Tíz körrel a leintést megelőzően újra erőteljesen elkezdett esni az eső. A 40. körben Adrian Sutil (Sauber), majd a 41. körben Bianchi is balesetet szenvedett ugyanabban a kanyarban, a 44. körben ezért a pályára hajtott a biztonsági és az orvosi autó, a 47. körben pedig piros zászlóval félbeszakították a versenyt.

A felvételen Adrian Sutil kicsúszása látható, pár pillanattal később a pályamunkások már azt jelzik, hogy azonnal menjen a mentő a traktor mögött heverő, később kipördülő Marussia-Ferrarihoz, melyet Bianchi vezetett:

Mint hamar kiderült, a 25 éves francia a Sutil versenyautóját mentő traktorba csúszott bele, ez okozhatta a súlyos sérülést. Azonnal riasztották a mentőket, és kórházba vitték a versenyzőt. „Jules Bianchit eszméletlen állapotában szállították kórházba mentőautóval, a mentőhelikopter az időjárási viszonyok miatt nem kapott felszállási engedélyt – állt az FIA közleményében. – Hamarosan újabb tájékoztatást adunk ki, egyelőre mi sem tudunk többet. Amint kiderülnek újabb részletek, közölni fogjuk.”

Mint az NSO írja, Adrian Sutil szerint Jules Bianchi kritikus állapotban került kórházba a Japán Nagydíjon történt balesete után. „Jules állapota kritikus, csak abban bízom, hogy jó kezekben van. Ott álltam az autója mellett, nem akarom részletezni, mit láttam” – idézi Tobias Grüner, a német Auto Motor und Sport szakírója Sutilt.

„Már lengették a sárga zászlót, de ugyanott, ugyanúgy csúszott meg, ám az ő esete másképpen végződött – tette hozzá Sutil egy tévés interjúban. – Minket nem kérdeztek meg arról, előbbre hoznánk-e a versenyt.”

A Twitteren azt írták, Bianchi édesapja fejműtétről nyilatkozott egy francia tévének, melyet követően 24 órával lehet megmondani, szenvedett-e maradandó károsodást a versenyző. A hírek szerint jelenleg is küzdenek az életéért az orvosok. A műtétről, fejsérülésről szóló információkat a FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) is megerősítette.

Az operációt követően Bianchit nem kellett lélegeztetőgépre kapcsolni, ami jó hír.

A pilóták többsége értetlenül áll az előtt, miért nem rajtolt korábban a verseny, ha úgyis mindenki tudta, hogy megérkezik a tájfun. Egyesek szerint akár szombaton is megtarthatták volna a versenyt. Az FIA közölte, kétszer kérte a verseny japán szervezőjét a korábbi kezdésre, de mindkétszer elutasították az ötletet.

„Ha már ma volt a futam, túl korán indították el, és túl későn intették le. Aggódom Jules-ért, már öt körrel a biztonsági autó beküldése előtt mondtam, hogy ez így túl veszélyes” – nyilatkozta Felipe Massa.

„Nem tudok a versenyről beszélni, aggódom Jules-ért. Abból, amit hallottam, nagyon rossz a helyzet” – mondta a futamot a 2. helyen záró Nico Rosberg.

A Japán Nagydíjat egyébként Lewis Hamilton nyerte, a futamról itt olvashat bővebben.

A FIA hivatalos közleménye Bianchi bukásáról:

A futam 42. körében Adrian Sutil elveszítette uralmát versenygépe felett, ami a hetedik kanyar mellett található gumifalnak ütközött. A pályamunkások meglengették a sárga-piros csíkos zászlókat, így figyelmeztetve a versenyzőket a veszélyre. A sérült autót biztonságos helyre, a védőkorlát mögé szerették volna vontatni, eközben Jules Bianchi is elveszítette uralmát versenygépe felett, átcsúszott a bukótéren és eltalálta az egyik traktor hátsó részét.

 

Miután a sportbírók jelentették, hogy a versenyző megsérült a helyszínre orvosi csapatokat küldtünk és a biztonsági autót is a pályára rendeltük. Ezt követően egy a kiszabadítással foglalkozó egységet küldtünk a helyszínre, valamint a mentőket.

 

A versenyzőt kiszabadították az autóból, bevitték az orvosi központba, majd a Mie Egyetemi Kórházba szállították.

Itt a CT-vizsgálatok megmutatták, hogy komoly fejsérülést szenvedett. Jelenleg operálják, ezt követően pedig az intenzív osztályon tartják majd, ellenőrzés alatt. A kórház, amint lehet, újabb közleménnyel jelentkezik.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.