Dusebajev és egy félszemű óriás várja a Szegedet

Ilyésék Kielcében jövendő kapitányuk mellett egy félszemű óriással is találkoznak. Aki nem Küklopsz, Bielecki.

Ch. Gáll András
2014. 10. 04. 1:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kielce, amellett, hogy remek csapat, különleges is. Azzá teszi, hogy lengyel klasszisai mellett öt horvát és egy szlovén válogatottat foglalkoztat, valamint a megtermett spanyol beállót, Aguinagaldét is soraiban tudja. Számunkra most, a szombati Bajnokok Ligája-összecsapás előtt még érdekesebbé teszi a gárdát, hogy Talant Dusebajev a mestere, akit a jövő héten minden valószínűség szerint kineveznek magyar szövetségi kapitánynak. Szegedi részről így Ancsin Gábor, Balogh Zsolt, Ilyés Ferenc, Vadkerti Attila és Zubai Szabolcs is „első kézből” bizonyíthat a majdani trénerének.

A BL-nyitányon Schaffhausenben 33-28-ra győztes Kielce – a MOL-Pick Szeged a rajton félőrült hajrával gyűrte le saját csarnokában 27-26-ra az ukrán Zaporizzsját – világszerte egyedülálló figurája azonban minden kétséget kizáróan Karol Bielecki, a félszemű óriás. Akinek története ugyanúgy hősi eposzba kívánkozna, mint Küklopszé; csak éppen itt ő lenne az abszolút pozitív figura.
Az 1982-ben született sportember már húsz évesen bemutatkozott a lengyel válogatottban, amellyel a 2007-es világbajnokságon ezüst-, a 2009-esen bronzérmet nyert. Tökéletes pályaíve azonban 2010. június 11-én tragikus fordulatot vett: a Kielcében rendezett, Horvátország elleni barátságos találkozó elején Josip Valcic – egészen véletlenül és vétlenül – úgy kapott bele a bal szemébe, hogy azt több műtéttel sem sikerült megmenteni. Bielecki menthetetlenül megvakult a fél szemére, senkiben fel sem vetődött, hogy folytathatja a versenyszerű kézilabdázást. Őt magát kivéve. Mert már a trauma első napjaiban kijelentette: „Óriási sokk ért, tizenegy évet játszottam sérülés nélkül, most meg ez... Tudom, hogy van esélyem meggyógyulni, és meg is fogom ragadni.”

Így is tett, és csodával határos módon, hat héttel sérülése után visszatért a pályára. Az első félidőt végigjátszotta akkori klubja, a Löwen jubileumi meccsén. Természetesen szűnni nem akaró taps fogadta, csapattársa, Henning Fritz pedig álmélkodva mondta róla: „Nem látok különbséget a mostani és a sérülése előtti játéka között”. Maga Bielecki úgy fogalmazott: „Nem érzek félelmet, az eset sokkal erősebbé tett. Persze a gondolkodásomnak kicsit meg kellett változnia, hiszen nem látom be úgy a pályát, mint eddig. Meg kell találnom a legideálisabb módot a játékra, szerencsére a labdát el tudom kapni és el tudom dobni. A szemüveggel pedig meg kell barátkoznom.”
Hisz védőszemüvegben játszik, de egyébként nem kíméli magát. A schaffhauseni BL-nyitányon négy gólt bombázott be a svájciak hálójába, és szombaton a szegediek is tapasztalhatják majd, hogy nem csupán fizikai értelemben óriás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.