Mi az, ami még Hosszú Katinkát is sokkolta?

Tíz aranyra még ő sem számított

Ch. Gáll András
2014. 10. 01. 3:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Erre még én sem számítottam – ismerte be Katinka indításképp, hogy az aranyeső s kiváltképp a világcsúcsközeli idők még őt is sokkolták. – Nem is elsősorban a tíz aranyra – bár erre sem –, hanem hogy ilyen időket tudok úszni. Elutazás előtt azt mondtam, most aligha döntök világcsúcsot, ehhez képest kétszer is közel jártam hozzá. Száz háton már tényleg nagyon kevés hiányzott, mindenki azt mondja, voltaképpen azon múlt, hogy még mindig nem vagyok hajlandó a legújabb fejlesztésű sapkát felvenni, ragaszkodom a régi 2D-shez ”

Katinkánál ez még úgymond a „régiből” maradt, annak idején, a 2008-as olimpián már mindenki az új generációs dresszekben feszített, amikor ő még a jól megszokott textilben vonult fel, mondván, felesleges az efféle hókuszpókusz.

Hosszú Katinka sapkababonája

„Tény, azóta már mindent lecseréltem, az akkori mentalitásomat is, de valahogy a sapkamánia kitart Mondhatnám, hogy nem vagyok babonás, ám ha őszinte akarok lenni, akkor bevallhatom: az úszószemüvegemet sem cseréltem le tavaly óta, a rövid pályás szezonban mindig ez van rajtam, mind a tizenegy világcsúcsomat ebben értem el Viszont kezdem belátni, hogy igazuk lehet az Arena képviselőinek, akik készséggel szállítják azokat a sapkákat, amiket rendelek tőlük, de folyamatosan győzködnek, higgyem el, az, hogy az új modell egyszerűen nem ráncosodik a fejen, bárhogy is megy alá a hajam például, századokat jelent, különösen a víz alatti úszásnál. Ha azt veszem, hogy 11 századra voltam a világcsúcstól most száz háton, még az sem kizárt, hogy van ebben valami Azaz legközelebb talán kipróbálom.”

Az úszósapkát nem számítva egyébként nagyjából minden a helyén volt a hongkongi két nap során, bár Katinka elárulta, edző-férje, Shane örök maximalizmusával megint talált korrigálni valót.

„Ez pláne így van, amikor ennyi számban indulok. A száz hátnál nemcsak a sapkán múlt, hanem azon is, hogy például a harmadik hosszon nem úsztam annyit víz alatt. A gyors most nagyon jól ment, a többinél viszont kell még csiszolni a technikán. Ami örömteli, hogy az állóképesség és a sebesség jobb, mint a korábbi években ilyenkor. Magam sem gondoltam, hogy ennyire jól bírom majd, hiszen tavaly, de különösen tavalyelőtt mondjuk nyolc számban indultam, abból négyben lassabban úsztam, hogy bírjam a többit, most pedig ment mind a tizenkettő, közte a 800 gyors, ahol kilenc másodpercet javultam, és még a 400-at is meg tudtam nyerni. Mindez azt mutatja, remekül működik az a program, amivel készülünk.”

Gyűlnek a pontok és a dollárok

Anyagilag is megéri a Világkupa-részvétel, Hosszú Katinka már 142 000, Gyurta Dániel 54 000 dollárnál tart. Legközelebb szombaton és vasárnap szállnak vízbe Moszkvában, a Világkupa következő állomásán.

A Világkupa-pontverseny állása, nők:

férfiak:

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.