Nagy Lászlóék oroszlánra vadásznak éjszaka

Szuperkapussal, a Bundesliga első helyezettjeként, ereje és gyorsasága teljében érkezik Veszprémbe a Löwen.

Ch. Gáll András
2014. 10. 03. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juan Carlos Pastor, a szegediek mestere kijelentette, szerinte az elmúlt öt év legerősebb mezőnye jött össze a BL-ben. Nem a levegőbe beszélt, ezt már az első forduló igazolta, hiszen például a címvédő Flensburg 14 gólos vereséggel kezdett Koldingban. A második legnagyobb különbségű sikert éppen az MKB-MVM szombati vendége, a Rhein-Neckar Löwen aratta, nem is akárki ellen: 35–24-re intézte el a francia Montpellier-t. (Nagy Lászlóék 37–32-es csehovi sikerrel rajtoltak.) A mannheimiek legeredményesebbje a Veszprémet is megjárt norvég beálló, Bjarte Myrhol volt, a hét skandináv légióst – köztük a dán szuperkapust, Niklas Landint – foglalkoztató egylet jelenleg is vezeti a Bundesligát, a világ joggal legerősebbnek mondott bajnokságát. No meg e pillanatban még a BL C csoportját is, de remélhetőleg csak szombat estig. Azaz éjszakáig, mert a rangadó a magyar kézilabdázásban roppant szokatlan időpontban, 21 órakor kezdődik. Persze nincs az a napszak, amelyben ne lehetne legyűrni az „Oroszlánokat”, tavaly szeptemben 29-én, a BL-nek ugyanebben a fázisában például délután öttől sikerült, 30–29 arányban.

Akkor sem volt egyszerű, most sem ígérkezik annak. Legalábbis illik hinnünk a Kielből érkezett balkezes klasszisnak, Christian Zeitznek, aki klubja honlapján így méltatja a vetélytársat: „Fantasztikus, nagy csatákat játszhattam a Löwen ellen. Kiváló, remekül felkészített együttes a soron következő ellenfelünk. Nevükhöz hűen az utolsó pillanatig küzdenek. Robbanékony, gyors támadójátékuk állandó veszélyt jelent az ellenfélre. Ráadásul kapusuk a BL-mezőny egyik legjobbja. Határozott védekezésünknek taktikus támadójátékkal kell párosulnia.”

Antonio Carlos Ortega vezetőedző sem fukarkodik az elismeréssel: „A Löwen rendkívül jó csapat, főleg nagyon gyors. Erős védelmüknek és robbanékony játékosaiknak köszönhetően sok, könnyű leindításos gólt szereznek. Ezért nehéz mérkőzésre számítok. Felállt védelmükkel szemben nem könnyű ellenük betalálni, elsősorban kiváló kapusuknak köszönhetően. Így tőlünk is sok, úgynevezett könnyű, indításos gólra lesz szükség, hogy nagyobb esélyünk legyen a győzelemre.”

A lerohanásokhoz elsősorban szélsők szükségeltetnek, Iváncsik Gergő is teljes eltökéltséggel készül: „A Löwen ellen a legkisebb hiba is végzetes lehet. Ezért hatvanperces koncentrációra van szükség a győzelemért. Védekezésben is nagyon kell figyelnünk, mert a lövőkön kívül a beállósoknak is kulcsszerepük van. A kontráik pontosságát és sebességét pedig mindenki ismeri. Ezért nekünk támadásban nagyon kell figyelnünk, nehogy eladjuk a labdát, és lehetőleg góllal fejezzük be az akcióinkat. Így nagy csatában, de megverhetjük őket!”

Olyan nagy csatában, mint tavaly. Hisz a modern kézilabda egyik félkomoly alaptézise szerint manapság az egygólos győzelem biztos, a kétgólos pedig már fölényes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.