„Ócsított” olimpiát akar a NOB-vezér

Thomas Bach szerint Oslo visszalépése a 2022-es téli játékoktól nem okoz kárt, de...

BuL
2014. 10. 02. 23:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NOB első embere erről azután nyilatkozott telefonon a Reutersnek, hogy a nagyobbik norvégiai kormánypárt szerdán úgy döntött: a kormány ne támogassa a főváros kandidálását a nyolc év múlva esedékes téli olimpiára. A koalíció kisebbik pártja már májusban amellett foglalt állást, hogy ne adjanak kormánygaranciát a pályázáshoz.

Bach csütörtöki megnyilatkozásában ugyan politikai megfontolásokra is utalt a nemleges oslói állásfoglalást követően, viszont leszögezte: csökkenteni kell az olimpia rendezési költségeit, és magának a pályázati folyamatnak a kiadásait is.

Az ez év februári szocsi téli olimpia az eddigi legdrágábbnak bizonyult azzal, hogy lebonyolítása 51 milliárd dollárt emésztett fel, de a kandidálásra fordítandó összeg is önmagában elérheti a 100 millió dollárt. Norvégia ugyan azt ígérte, Szocsihoz képest tizedannyiból kihozzák az olimpiát, a jelek szerint a kormányzat még ezt is sokallta.

Bach az általa szorgalmazott változás lényegét összefoglalva úgy fogalmazott, hogy a jövőben nem azt kell tudakolni a jelentkezőktől, hogy mennyiből tudják kihozni a rendezést, hanem hogy mi módon képesek a leginkább megfelelő módon beleilleszteni az olimpiát saját városuk hosszú távú szociális, sport-, környezetvédelmi és gazdasági fejlesztésébe.

Oslo kiesésével így már csak a kazah Almati és Peking marad versenyben, mivel Stockholm, Krakkó és Lemberg (Lviv) már korábban kiszállt.

A kandidálóknak 2015. január 7-éig kell eljuttatniuk részletes pályázati anyagukat a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, amelynek szemlebizottsága februárban és márciusban látogatja meg a pályázó városokat.

A NOB a jövő évi, Kuala Lumpur-i kongresszuson dönt a 2022-es téli játékok helyszínéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.