Ötven év után visszatérnek a tett színhelyére

Tokióban éppen ötven éve, 1964. október 10. és 24. között rendezték meg a XVIII. nyári olimpiai játékokat.

FT
2014. 10. 08. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ázsiában ötkarikás játékokat először 1940-ben rendeztek volna Tokióban, de a II. világháború ezt meghiúsította. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 1959-ben ismét a japán fővárosnak adott bizalmat, így 1964-ben megrendezhették a XVIII. nyári olimpiai játékokat. A feljegyzések szerint az országok tekintetében részvételi csúcs született 93 ország 5140 sportolójával, akik 163 versenyszámban mérkőzhettek. A versenyeket 20 sportágban bonyolították le, a magyarok 16-ban álltak rajthoz. A 182 fős magyar csapat – 150 férfi és 32 nő – 111 versenyszámban mérte meg magát.

Aranyérmesek lettek: Hammerl László sportlövő, Kozma István birkózó, Pézsa Tibor kardvívó, Polyák Imre birkózó, Török Ferenc öttusázó, Rejtő Ildikó párbajtőrvívó, a labdarúgó-, a férfipárbajtőr-, a női tőr- és a vízilabdacsapat. Ezüstérmeseink: Földi Imre súlyemelő, Hesz Mihály kajakos, Kulcsár Gergely és Antal Márta gerelyhajító atléta, Makray Katalin tornász, Tóth Géza súlyemelő és Zsivótzky Gyula kalapácsvető atléta. Bronzérmeseink: Hammerl László sportlövő, Ducza Anikó tornász, Varjú Vilmos súlylökő atléta, Veres Győző súlyemelő és az öttusacsapat.

„A Magyar Olimpiai Bizottság fontosnak tartja, hogy méltó módon megemlékezzen a múlt sikereiről, illetve a siker letéteményesiről, ennek jegyében rendezünk emléktúrát az ötvenéves olimpiai évfordulóra immár ötödik alkalommal. Büszkén mondhatjuk, hogy ilyen emléktúrát először mi, magyarok szerveztünk, majd idővel más nemzetek példát vettek rólunk, ezúttal is mintegy ötven ország képviselői lesznek jelen Tokióban” – fogalmazott Borkai Zsolt, a MOB elnöke néhány nappal ezelőtt.

A hivatalos programokon Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja is részt vesz, eleget téve a japán kormány felkérésének.

Szabó Bence MOB-főtitkár, a küldöttség vezetője az MTVA műsorában beszélt az emléktúráról. „Szép és hosszú út vár ránk. A Japán Olimpiai Bizottsággal folyamatos kapcsolatban vagyunk, színes programokat állítottak össze számunkra. Utazik például Komora Imre, Gelei József, Ihász Kálmán labdarúgó, a vízilabdázók közül Kárpáti György, a tornász Makrai Katica, akit elkísér férje, Schmitt Pál, akit a japán kormány hívott meg. Az Olimpiai Bajnokok Klubjából is utazik néhány bajnok, igaz, nem tokiói győztes, például Nébald György, Kovács Kokó István és Gyulay Zsolt is.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.