Keretet hirdetett örök végzetünk, a rekordbajnok

A mieinket többször súlyosan elvert norvégok a Győr klasszisával, Heidi Lökével érkeznek az Eb-re.

Ch. Gáll András
2014. 11. 11. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár decemberben Magyarország és Horvátország közösen rendezi a női kézilabda-Európa-bajnokságot, a sorsolás, a csoportbeosztás alapján ennek előnyeit mintha csak a szomszéd élvezné. A mi csapatunk ugyanis az irdatlanul erős alapnégyes – tagjai még a spanyolok, az oroszok, a lengyelek – után a középdöntőben minden bizonnyal szembetalálkozik a dánokkal és a norvégokkal is, és legalább egyiküket meg kell előznie ahhoz, hogy részese lehessen a négyes budapesti végjátéknak.

Önmagában elég riasztó adat, hogy az eddigi tíz kontinenstornából ötöt nyertek a norvégok, hármat a dánok – egyet-egyet a magyarok és a montenegróiak, ők legutóbb éppen a norvégokat gyűrték le kétszeri hosszabbításban a fináléban –, de ha ez nem lenne elég, tíz esztendeje, amikor mi lehettünk a házigazdák, együttesünk két vereséggel zárt harmadikként: a második csoportkörben a dánok 24-23-ra legyőzték, majd az elődöntőben a norvégok 44-29-re szétszaggatták lányainkat. Utóbbiaktól hat évvel korábban, 1998-ban, Hollandiában az Eb hasonló fázisában 28-14-es, 2010-ben, Lillehammerben pedig egészen elképesztő, 34-13-as leckét kaptunk.

Ezért is hangzott számunkra valamelyest megnyugtatóan, hogy idén a norvégok két legfénylőbb klasszisa, az egyaránt Győrben légióskodó Katrine Lunde és Heidi Löke kihagyja az Eb-t. A kapus babát vár, a beálló pedig már cseperedő fia miatt mondta le júliusban átmenetileg a válogatottságot – csakhogy igen rövid lett ez az átmenet, hisz a minap megváltoztatta elhatározását, és közölte, ha szükség van rá, visszatér a keretbe.

Hát persze, hogy szükség volt. A 31 éves, 134-szeres válogatottat örömmel fogadta Thórir Hergeirsson szövetségi kapitány, Löke pedig egy norvég újságírónak ekképpen indokolta döntését a kontinenstorna honlapján: „Egyszerűen túlságosan nehezemre esett tévén nézni a csapatot. Így, mivel sikerült a mindennapi életem gyakorlati dolgait rendezni, visszatértem. A vőlegényem és a családom nagyon sokat segít azzal, hogy vigyáznak a fiamra, Alexanderre, aki Magyarországon jár iskolába. Amíg a gyerek kisebb volt, megtehettem, hogy a válogatott-összetartások idejére hazavittem a rokonokhoz Norvégiába, de az iskolából már nem vehetem ki, amikor csak akarom.” Szerencsés egybeesés, hogy a magyarok és a horvátok közösen rendezik az Eb-t, ráadásul a norvég válogatott a „magyar ágra” került, ezt Heidi sem tagadja: „Igen, ez óriási, ennél már csak az lenne a szebb, ha a csoportmeccseinket Győrben játszhatnánk. Reggel felkelnék otthon, elvinném a gyereket az iskolába, este pedig mehetnék a meccsre. De Debrecenben is remek lesz, négyórányi autóút csak Győrtől, Alexander gyakran meglátogathat majd.”

A kontinenstornán Löke azért természetesen elsősorban nem anyukaként funkcionál majd, sokkal inkább amazonként, az esélyeket pedig így taglalja: „Biztos vagyok benne, hogy jók leszünk. Katrine Lunde természetesen hiányozni fog, de Karin Aalvik Grimsbo és Silje Solberg eddig is nagyon jól teljesített, úgyhogy nem aggódom a kapusposzt miatt. Sok a fiatal, éhes, és legalább annyi az idősebb, rutinos játékosunk, ez kiváló kombináció. Bízom benne, hogy sokáig eljuthatunk az Eb-n, bár szerintem soha nem volt annyi jó női válogatott, mint most. Dánia és Montenegró is ide tartozik, de legutóbb a hollandok is nagyszerű benyomást tettek rám, a mieinket pedig már említettem.”

A norvégok izlandi trénere, Thórir Hergeirsson kedden sajtótájékoztató keretében hirdetett Eb-keretet, pontosabban egyelőre tizenkét játékost nevezett meg a tizenhatból. A többiek kilencen hajtanak a fennmaradó négy helyért, de például igen erősen csodálkoznánk, ha a larviki Linn Jorum Sulland kiszorulna az utazók közül.
Egyelőre azonban további találgatás helyett közöljük a tucatnyi biztos Eb-résztvevőt.

Kapusok: Karin Aalvik Grimsbo (Esbjerg), Silje Solberg (Holstebro); jobbszélső: Linn-Kristin Riegelhuth Koren (Larvik); balszélsők: Camilla Herrem (HCM Nagybánya), Sanna Solberg (Larvik); hátsó középjátékosok: Veronica Kristiansen (Glassverket IF), Ida Alstad (Midtjylland), Karoline Dyhre Breivang (Larvik), Stine Bredal Oftedal (Issy Paris), Nora Mork (Larvik); beállósok: Heidi Löke (Győri Aud ETO), Pernille Wibe (Issy Paris).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.