A kirúgott sikerkapitány: „keresztre feszítettek”

Menesztik a kézilabda-Eb-n általunk még csodált dán sikerkapitányt, aki úgy érzi, kivéreztették.

Ch. Gáll András
2014. 12. 29. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár kárörömöt is érezhetnénk. Hisz ha létezik edző, aki rengeteg keserűséget okozott a magyar női kézilabdázásnak, az éppen Jan Pytlick. Ő ült a dán válogatott kispadján a sydneyi olimpiai bajnoki döntőben, ahol csapata hatgólos hátrányból fordított a magyarok ellen és nyerte meg az aranyérmet. Pytlick akkor mínusz hatnál kért időt, és rövid szózata után játékosai mosolyogva tértek vissza a pályára, majd emberfogással vették ki Radulovicsot, és átrohantak győztesnek hit együttesünkön. A mérkőzés és az első sokk után megkérdeztem az irányító Camilla Andersent, minek voltak képesek abban a reménytelen pillanatban örülni, mire ő azt felelte: edzőjük arra kérte őket, élvezzék a játékot, legyenek büszkék rá, hogy olimpiai bajnoki döntőben kézilabdázhatnak, nem baj, ha a magyarok nyernek, ők a világ legjobbjai.

E magyar edző szájából elképzelhetetlen utasítás szárnyakat adott csapatának. Pytlick csillaga a mi rovásunkra emelkedett tehát a legmagasabbra, majd a 2004-es athéni címvédéssel állócsillaggá vált.

Legutóbb az idei Eb debreceni középdöntőjében járatták a bolondját a dánok a mieinkkel, hisz a meccs háromnegyed részében hét mezőnyjátékossal támadtak. Erre rá is csodálkozott a hazai média és közvélemény – pedig két hónappal korábban az osztrákok ugyanezt a taktikát alkalmazták ellenünk –, és 23-20-as vereségünk dacára inkább válogatottunk védekezését kárhoztatták, mintsem a támadó játékát.

No meg Pytlicket magasztalták – akivel a dán szövetség nem hosszabbít szerződést. A hírt vasárnap közölték, és a gyengén sikerült Eb-szerepléssel indokolták, mert bizony a dánok a nyolcadik helyen zártak, kettővel a magyarok mögött. A hivatalos kommüniké szerint természetesen sokat köszönhetnek a trénernek, és mindenről közös megegyezéssel döntöttek. A szokásos skandináv idillbe azonban nem kicsit rondított bele Pytlick nyilatkozata. Az edző hétfőig várt a megszólalással, de nem állíthatjuk, hogy túlzottan megrágta a szavait, hiszen az alábbiakat mondta:

– Az utolsó két év nagyon kemény volt. Úgy éreztem, keresztre feszítenek. A falon függtem, és lassan, de biztosan kivéreztettek. Úgy érzem, az utóbbi időben több támogatást kaphattam volna. Nagyon sajnálom, hogy nem vezethetem a dán válogatottat éremre a jövő évi, dániai világbajnokságon. Számomra ez lett volna a legfőbb cél és motiváció.

Hogy ki lehet az utód, azt illetően még csak találgatások vannak. Kim Rasmussen, Helle Thomsen, Morten Soubak, Jesper Jensen, Lars Fredriksen és Jan Leslie neve hangzott el. De legyen bármelyikük is a kiválasztott, ha nem nyer érmet a hazai vb-n, sorsa még Pytlick „keresztre feszítéséhez” képest is keservesebb lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.