Csodásan tért vissza műtétéből az olimpiai bajnok

Vasárnap kezdődik a 63. síugró Négysáncverseny Oberstdorfban, az olimpiai bajnok bravúrosan selejtezett.

Deák Zsigmond
2014. 12. 28. 1:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük időjárás-jelentéssel: a németországi Obertsdorfban a következő napok során gyenge havazás és enyhe szél várható, a legmagasabb hőmérséklet sem haladja majd meg a mínusz egy fokot.

Mondhatjuk tehát, előreláthatólag nem lesz különösebb zavaró égi tényező az immár 63. idényébe lépő Négysáncverseny rajtján. Persze a 21. században, a hóágyúk és más praktikák korában már a csapadék hiánya vagy a meleg sem akadály, de a patinás sorozat kezdetén, az ötvenes években előfordult, hogy teherautók közlekedtek a havas hegyoldalak, valamint Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck és Bischofshofen között.

Tavaly is nagyon enyhe idő, viszont élénk légmozgás uralkodott, talán ezért is történt komoly meglepetés. Az első állomást még egy favorit, a négyszeres olimpiai bajnok svájci Simon Ammann nyerte meg, de finn Anssi Koivuranta innsbrucki első helyére (a nagy szél miatt egy ugrás után) és az osztrák Thomas Diethart duplázására kevesen fogadtak volna. Utóbbi 21 évesen diadalmaskodott összetettben jóval esélyesebb honfitársai előtt, sorozatban hatodszor Ausztriában tartva a végső sikert. Csak jelzésértékkel: jelenleg a 49. helyen áll a világkupában, s Koivuranta sem előzi meg sokkal, ő 45.

Mondjuk a vk-éllovas norvég Anders Fannemel is az új hullámhoz tartozik 23 évével, de az első tízben azért akad néhány nagy név (a német Severin Freund a 4., Ammann a szlovén Peter Prevccel holtversenyben a 5., az osztrák Gregor Schlierenzauer a 8., a korelnök japán Kaszai Noriaki a 9.). Közülük Ammann győzelme esetén a sportág öt legnagyobb trófeáját besöpörné az olimpia, a vb-, a sírepülő-vb- és az összetettbeli vk-arany után – ilyen korábban csak a finn legendának, Matti Nykänennek sikerült –, Schlierenzauer pedig triplázhatna, s tizedik állomásán nyerhetne, ami csúcsbeállítás lenne.

Ne feledjük, idén februárban is zajlott egy komoly esemény, a szocsi téli olimpia, ahol a lengyel Kamil Stoch megszerezte a közép- és a nagysánc aranyérmét egyaránt, s mivel előtte már vb-n is diadalmaskodott, mondhatjuk, a 2001-es összetettbeli Négysánc-első honfitársa, az azóta visszavonult és terepralira váltó Adam Malysz örökébe lépett. Ám a 27 éves kiválóság december elején bokaműtéten esett át, miután megsérült az idénynyitó klingenthali verseny előtt. „Egyre jobban van a lábam, de természetesen még nem százszázalékos. Már nem olyan erős a fájdalom, mint korábban, a dolgok jó irányba mennek, de időre van szükségem ahhoz, hogy utolérjem magam” – fogalmazott a legutóbbi összetettbeli világkupagyőztes a nemzetközi szövetség (FIS) honlapján. Hozzátette: a februári vb-re is gondolva nem akarja az egészségét mindenáron kockáztatni. Ehhez képest elindult a szombati oberstdorfi selejtezőben – amelyet az olimpiai ezüstérmes Prevc nyert meg –, és a tizenegyedik helyig ugrott. „Elégedett vagyok, ez volt az álmom a betegágyamon” – örömködött a csodásan visszatérő sportoló.

A vk-sorozatba is beletartozó Négysáncverseny első versenyének a németországi Oberstdorf ad otthont vasárnap délután fél öttől. A további program: Garmisch-Partenkirchen, január 1.; Innsbruck, január 4.; Bischofshofen, január 6.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.