Erőss Zsolték csapata újra összeáll

A Karakorum egyik csúcsával „melegítenének be”. Aztán jöhetnek a durvább hegyek.

Gabay Balázs
2014. 12. 05. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem látom azokat a mászókat, akikkel folytatni lehetne a Magyarok a világ nyolcezresein sorozatot.” Kollár Lajos az MNO-nak és a nagyközönségnek is ezt mondta tavaly tavasszal, amikor a maréknyi csapat hazatért a tragikus véget ért Kancsendzönga-expedícióról. Erőss Zsolt és Kiss Péter ugyan 24 órás csúcstámadást követően megmászta a hegyet, de visszaút nem volt. Kiss Péter kicsúszott, és életét vesztette, Erőss Zsoltot pedig az eredménytelen keresés után eltűntnek nyilvánították. A Kancsendzöngán történt események összefoglalóját ide kattintva érheti el.

A Magyarok a világ nyolcezresein expedíciós csapatot 2003-ban, az Everest-expedíciót követően alapította meg Erőss Zsolt, Kollár Lajos és Mécs László. Céljuk nem csupán a Föld 14 nyolcezres hegyének megmászása volt, hanem az utazásra, túrázásra, mozgásra, sportos életmódra nevelés. A csoport tagjai serpák – nepáli népcsoport – és oxigénpalack nélkül, „tisztán” hódítottak meg nyolc nyolcezres csúcsot. 2003-ban elindították a Nők nyolcezer méter felett programot, melyben négy magyar hegymászónő is nyolcezer méter fölé jutott. 2013-ban, a Kancsendzönga meghágását követően Erőss Zsolt és a csapat új tagja, Kiss Péter meghalt, így a sorozat leállt.

A hegymászók halálának körülményeit a profik és a fogadatlan prókátorok heteken keresztül taglalták, cikkek tucatjai elemezgették, miért vesztek oda Erőssék. A hullámok elülése óta viszont gyakorlatilag teljes volt a csend a világszinten is unikumnak számító Magyarok a világ nyolcezresein körül.

Kollár Lajos, Erőss Zsolték korábbi expedícióvezetője, a csoport megalapítója meglepetésre nemrég megszólalt: a 4bakancs hírportálon bejelentette, megpróbálják újraéleszteni a kezdeményezést, és 2015-ben egy új csapattal nekivágnak egy magas hegynek.

Kollár korábbi hangzatos nyilatkozatokat, egyéni célkitűzéseket emleget közleményében, melyek mögött viszont csekély a szándék, és nem követi őket tett. Ez egyértelmű üzenet a hazai mászók felé, így hozzá fordultunk némi magyarázatért.

„A Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat céljai eltértek a szimpla túrákétól, a csapatban nem csak a mászás volt fontos, de az is, hogy a társaság le tudjon ülni értelmesen beszélgetni, egy hullámhosszon legyünk. Emellett persze a komoly magashegyi mászótapasztalatra is szükség volt. Ebbe volt, aki nem tudott beilleszkedni, így Zsolték halálát követően nem volt meglepő, hogy a sorozat le fog állni” – magyarázza Kollár Lajos, hozzátéve, sokáig nem látott olyan mászót Magyarországon, akivel lehetne folytatni a vállalkozást.

A csoport alapítója a tragikus kimenetelű túra óta több erdélyi körutazáson is részt vett, ahol előadásokat tartottak a Magyarok a világ nyolcezresein sorozatról. Eközben több ismerősével, barátjával is találkozott, akik a beszélgetések során meggyőzték, érdemes lenne újragondolni az expedíciósorozatot.

„Mostanra jutottam el odáig, hogy megvizsgáljuk, mit tudunk még tenni a magyar expedíciós mászásért. A terv úgy néz ki, hogy magyarországi és erdélyi mászókból verbuválnánk egy csapatot, melynek biztosan tagja lenne Török Zsolt. (Az aradi hegymászónak, miképp az expedíciósorozatnak is, már csak 2 nyolcezres hiányzik a tizennégyből. A Nanga Parbat megmászását követően vele készített interjúnkat ide kattintva éri el). Erdélyből 2-3 hegymászót hívnánk, rajtuk kívül pedig egy anyaországi fiatal mászó csatlakozna hozzánk. Az ő nevét még nem tudom biztosan” – mondta Kollár. Babcsán Gábor biztosan csatlakozik, Mécs László, aki szintén alapítója a csoportnak, talán. Az erdélyi mászók a gyergyói hegyimentők közül, és Sepsiszentgyörgyről érkeznek. Így egyesül majd a Magyarok a világ nyolcezresein és a Székelyek a magasban egy közösségben.

A Magyarok a világ nyolcezresein sikerei, céljai, összetétele miatt egyedülálló vállalkozás volt, de mint az expedícióvezető kiemeli, soha nem értékelték túl magunkat, ezért sem szabad veszni hagyni a sorozatot. Az expedíciók során a világ 14 nyolcezres hegycsúcsából tizenkettőt sikerült megmászniuk a magyar hegymászóknak, ehhez az expedíciósorozat nyolccal járult hozzá, már csak az Annapurna és a K2 maradt. Előbbivel 2012-ben, utóbbival 2005-ben megpróbálkoztak, de a hegy erősebb volt.

Kollár Lajos egyelőre csak a közeli célokra koncentrál, ezért terveznek jövőre „csak” egy hétezres csúcsot, valahol a Karakorumban. Az általa „összehozó expedícióként” emlegetett túrát követően, ha a részt vevő csapattagok kiismerték egymást, megbizonyosodtak egymás szakmai és emberi rátermettségéről is, akkor 2016-ban akár jöhet az egyik nyolcezres a fenti kettő közül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.