Magyarokkal szárnyalt a német csapat

A német JSV Speyer kupagyőzelméből Karakas Hedvig és Joó Abigél is alaposan kivette a részét.

FT
2014. 12. 22. 19:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megreformálta a klubok európai versenysorozatát az Európai Judo Szövetség: az idén először két csoportban versengtek az első helyért a klubok: Oroszországban rendezték meg a Golden League küzdelmeit, a tavalyi eredmények alapján legjobb nyolc férfi és nyolc női csapat részvételével, míg Hollandiában a Klubcsapatok Európa-kupájára került sor – utóbbi versenyen nemcsak az érmekért, hanem a jövő évi Golden League-részvétel kiharcolásáért is folyt a harc.

A Judoinfo.hu beszámolója szerint Oroszországban a férfiaknál két hazai csapat vívta a döntőt, végül a Vitalij Makarov vezette Javara Néva ért fel a csúcsra, ez a gárda gyakorlatilag a komplett orosz válogatott. Az első helyen kiemelt német TSV Abensberg Ungvári Miklóst és Ungvári Attilát is nevezte, ám a ceglédi dzsúdósok végül nem kaptak szerepet Szamarában. Talán ez is közrejátszott abban, hogy a német csapat az elődöntőben veszített az orosz Alanyával szemben, s be kellett érnie a harmadik hellyel. A nőknél a koszovói Majlinda Kelmendivel, a brit Sally Conwayjel és az izraeli Yarden Gerbivel megerősített Galatasaray lett az első Golden League-győztes.

Az első Klubcsapat Európa-kupának a hollandiai Hoofddorp adott otthont. A férfiaknál tizenhét, a nőknél tizenkét csapat nevezett. A tatamin három dzsúdósunk is megtette a magáét: az aranyéremig menetelő német JSV Speyer színeiben Karakas Hedvig (nyitóképünkön) és Joó Abigél, míg a hetedik helyezett osztrák Vienna Samurai csapatában Gercsák Szabina szerepelt. Közülük a vb-bronzérmes Karakas Hedvignek ment a legjobban, olyannyira, hogy versenyzőnk – aki most nem is az 57 kg-ban, hanem a 63 kg-ban lépett tatamira – ipponnal legyőzte a francia Sarah Lokót, majd az ugyancsak francia Heloise Lacouchie-t is, a döntőben pedig a magyar felmenőkkel bíró svájci Csatári Larissza ellen vazarival diadalmaskodott, jelentős részt vállalva csapata kupagyőzelméből.

A kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél (+ 70 kg) ugyancsak fontos győzelmeket aratott, bár a francia Rebecca Ramanichtól kikapott, az ugyancsak francia Samah Hawa Camara, illetve a bosnyák Larisza Cserics ellen ipponnal nyert. A Speyer csapata az első és a második találkozóján is francia együttest győzött le, az Argenteuil és a Mulhouse ellen egyaránt 4-1-re győzött, majd a döntőben az első helyen kiemelt svájci Cortaillod együttesét is 4-1-re intézte el.

Az ifjúsági olimpiai bajnok Gercsák Szabina a svájci Juliane Robra és a holland Esther Stam ellen alulmaradt, a belga Elodie Raes ellen viszont ipponnal nyert; s Karakashoz hasonlóan ő sem az eredeti súlycsoportjában mérette meg magát, hanem eggyel fentebb, ő a 70 kg-ban szerepelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.