Sílövő nagyágyú bukott le doppinggal, megy a titkolózás

Megismételt teszten eritropoetint (EPO) mutattak ki egy eddig meg nem nevezett sílövő szervezetében.

MNO
2014. 12. 25. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportági nemzetközi szövetség (IBU) a versenyző engedélyét december 15-ével felfüggesztette, és azt is jelezte, akkor hozza nyilvánosságra a részleteket, ha erre jogi lehetősége lesz.

A biatlonosnak egy korábbi mintáját ellenőrizte – már egy új módszerrel – a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), és ekkor mutattak ki a vérben EPO-t.

A sílövők a 2014-es esztendőt doppingbotrányokkal kezdték: először a világbajnok orosz Jekatyerina Jurjeva, majd honfitársa, Irina Sztarih akadt fenn a vizsgálaton EPO-val. Előbbit visszaesőként nyolc, utóbbi két évre tiltották el. Jurjeva azóta már visszavonult.

A kétszeres olimpiai bajnok német Evi Sachenbacher-Stehle a februári szocsi olimpián bukott le metil-hexán-aminnal. Ő eredetileg kétéves eltiltást kapott, amit aztán a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hat hónapra csökkentett, mert bizonyítottnak látta, hogy a tiltott szer szennyezett táplálékkiegészítővel került a biatlonos szervezetébe, és a versenyző csak kis mértékben hibás. Sachenbacher-Stehle büntetése augusztus 6-án már lejárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.