Spártai nevelés és jelmondat a bajai bokszteremben

A 19 éves, felnőtt bajnok Gálos ikrek, Viktor és Roland apjuk vezetésével tartanak az ökölvívás csúcsai felé.

Deák Zsigmond
2014. 12. 24. 1:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kecskeméten rendezték idén az ökölvívó országos bajnokságot, ahol sokan a Harcsa família tarolását várták, de a családi szálat végül nem ők, hanem Gálos Viktor és Roland képviselte, előbbi az 56, utóbbi a 60 kg aranyérmét szerezte meg nagy csatában.

Már akkor is feltűnt, hogy edző-édesapjuk, Gálos Tamás milyen visszafogottan ünnepelte 19 éves ikerfiai számára nyilvánvalóan korszakos sikerét, ám beszélgetésünk derekán elárulta: „Nem akartam, hogy lássanak elérzékenyülni, kimentem a vécébe sírni.”

Ritkán hallani hasonló, keménységbe oltott őszinte érzelmi vallomást, de valahogy számítottam rá. A Duna menti ködben Baja felé autózva kalandozó gondolataim a szintén ökölvívó Klicsko fivérekig, illetve a síző Kostelic testvérekig jutottak, s mint kiderült, a havas horvát klasszisokhoz hasonlóan Gálosékkal is előfordult, hogy évekkel ezelőtt, saját kitűzött céljuk felé haladva az autóban aludtak, vagy épp a csomagtartóból ettek. Az elhivatottságot eredendően az édesapa képviseli, aki így mesélt a kezdetekről: „Fiatalon bokszoltam Kiskunfélegyházán, utána hobbiból folytattam, szerettem volna, ha a fiaim is ezt csinálják. Hét-nyolc évesen kezdték az ikrek, emlékszem, otthon ütögettünk az ágyon ülve, citromhéjat tettem a szájukba fogvédőnek.” Szülővárosukban jó ideje nem működött boksz szakosztály, így Gálosék Kiskunfélegyházán kezdtek, a Felsővárosi SE Baja 2008-ban alakult meg. S hogy miért Felsőváros? „Felvég, Alvég, Oncsa-telep, ezek Baja részei, mi Felsővárosban lakunk, ahonnan annak idején rengeteg jó ökölvívó került ki.”

Az eredeti szakmájára nézve hentes Gálos Tamás folyamatosan képezte magát, sportoktatói, edzői oklevelet szerzett, s most már a nemzetközi szövetség (AIBA) egycsillagos tréneri papírjával is rendelkezik. Ahogy mesél az iskolai tornateremből kialakított takaros bokszcsarnokban, szinte mi is a vállunkon érezzük a nehézségeket, amiket évekig a hátán cipelt. „A semmiből teremtettünk valamit, néha ellenszélben, erre áldoztam az életem, bele is betegedtem. Szerencsére a hazai bokszszövetség, a Mogyi Kft. és Baja segít. Korábban más állapotok uralkodtak, amikor például télen nem volt vizünk itt a teremben, húsosládákat szereztem, abban gyűjtöttük össze a hólét, hogy tudjunk mosakodni ”

Miközben édesapjuk beszél, fiai szerényen hallgatnak, néha bólogatnak, mosolyognak. Megkérdezem tőlük, hogy egymással bokszoltak-e már valaha, s kiderül, hogy a Klicsko fivérekkel együtt vallják, testvérként nem emelnek kezet a másikra. Pontosabban egyszer, egy diákolimpiai döntőben összehozta őket a sors, de némi „árnyékolást” követően Roland feladta a meccset, mert neki már volt ilyen címe, s Viktor megtámogatta 500 forinttal Utóbbi beceneve nem hiába Vigyori, mindig vidám, s melegszívű, annak idején, amikor apja hobbibunyósként valakit leütött az edzésen, mondta neki: „Kérjél tőle bocsánatot!” Azóta persze már ő is odacsap, idén a magyar bunyósok között ő szerezte a legtöbb nemzetközi érmet a felnőtteknél. „Az EU-bajnoki bronzra vagyok a legbüszkébb” – árulta el. Roland meg az ifjúsági Eb-aranyra, még tavalyról, neki aztán kézműtét miatt hónapokat kellett kihagynia. Mindkettejük célja szerepelni legalább két olimpián, de mindenben azért nem értenek egyet, hiszen egyikük Pacquiaót, másikuk Mayweathert tartja a körvonalazódó profi csúcstalálkozó esélyesének.

Januárban Kubába mennek edzőtáborba a felnőttválogatottal, apjuk itthon marad, s vívja tovább a maga csatáját: „A spártai harcosok jelmondatát valljuk: tisztesség, alázat, becsület. S azt sem tagadom, nálunk első az ökölvívás, második a család, volt, hogy a karácsonyi pénzből vettem el, hogy kifizessük a terem gázszámláját.” S hogy ehhez mit szól a feleség, s édesanya? „Betyár az, keményebb, mint mi.”

No, ezt az egyet nehezen hiszem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.