Több ezer orosz doppingmintát vizsgálnak újra

Háromezer mintát adtak át újrabevizsgálás céljából a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek.

RZ
2014. 12. 25. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitalij Mutko sportminiszter kijelentette: a WADA megkapta a mintákat, és ők a maguk részéről is kivizsgálják a műsorban elhangzott vádakat, és szükség esetén megteszik a lépéseket.

Az ARD december 3-án mutatta be az Eltitkolt dopping – így készülnek az orosz győztesek című dokumentumfilmet. A részben titokban rögzített kép- és hangfelvételek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

A televíziós csatorna forrása volt többek között a korábbi világklasszis 800-as futó, a tavaly eltiltott Julija Ruszanova, valamint férje-edzője, a korábban az Orosz Doppingellenes Ügynökségnél is dolgozó Vitalij Sztyepanov. A házaspár a film levetítése előtt elhagyta Oroszországot.

Ruszanova elmondása szerint Szergej Portugalov sportorvos 50 ezer rubelt kért tőle egy aranyéremért cserébe, az ezüst 30, a bronz pedig 20 ezerbe került. Sztyepanov pedig azt állította, a sportvezetők gondoskodtak róla, hogy az úszókat, kerékpárosokat, sílövőket, atlétákat, súlyemelőket és északi sízőket egyáltalán ne ellenőrizzék. Jevgenyija Peherina diszkoszvető úgy vélekedett, hogy az atléták 99 százaléka doppingol.

A 60 perces filmben látható az a mobiltelefonnal készített videofelvétel is, amin a 800 méter 2012-es olimpiai bajnoka, Marija Szavinova magához veszi az anabolikus szteroidok közé tartozó oxandrolont. Ezenkívül elhangzik az is, hogy Lilija Sobuhovának, a Chicago Marathon háromszoros győztesének 450 ezer eurójába került a részvétel a londoni olimpián, a hatóságok ugyanis ennyiért nem tették közzé a 2009-es és 2011-es feltűnő vérképét, amelyet a szövetség nem minősített doppingesetnek. A maratonistát idén áprilisban aztán eltiltották.

A film levetítése után a WADA vizsgálatot indított, és ennek egyik pontja, hogy az oroszok most átadtak újrabevizsgálásra 3000 mintát. A doppingvádakkal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság etikai bizottsága is foglalkozik. Amíg a vizsgálatok le nem zárulnak, addig lemondott a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél (IAAF) viselt kincstárnoki tisztségéről Valentyin Balahnyicev, az Orosz Atlétikai Szövetség elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.