Újra összeáll a legendás aranycsapatunk

December 19–20-án a Körcsarnokban megrendezik a Generációk Csatáját Jónyerrel, Klampárral, Gergellyel.

2014. 12. 04. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a tavasszal pattant ki Fazekas Péter fejéből, hogy az 1979-es phenjani vb-n győztes férficsapatunk akkori világra szóló diadalára, a 35. évfordulón emlékezve tető alá kellene hozni itthon egy grandiózus gálát. Az elképzelést tettek követték, emberfeletti szervezőmunka, helyszín- és szponzorkeresés, a mezőny összetrombitálása, s mindebből az sült ki, hogy december 19–20-án a Körcsarnokban megrendezik a Generációk Csatáját.
Az 1979-es vb-döntőben a magyar csapat Phenjanban 22 ezer néző előtt 5-1-re verte Kínát. Az utolsó mérkőzésen Klampár Tibor 2:1-re legyőzte Lu Csi-vejt, és kezdődhetett az ünneplés:

Az esemény mellé állt a Magyar Asztalitenisz Szövetség is, és a sportágban gyakorlatilag mindenki vevő lett az ötletre. Ebből kifolyólag az első napon, pénteken egy pénzdíjas, meghívásos férfi verseny veszi kezdetét a csoportküzdelmekkel, asztalhoz állnak a jelen és a közelmúlt hazai legjobbjai, másnap a főtáblán folytatódik a torna, majd délután jön a gála. S ezen a phenjani hősök kivétel nélkül asztalhoz állnak, a nagy trió, a kínaiakat kétszer is földbe döngölő Jónyer István, Klampár Tibor, Gergely Gábor hármas mellett a tartalék Takács János és Kreisz Tibor is. A rendezvényt nemzetközivé teszi a svédek két világbajnoka, Mikael Appelgren és Jörgen Persson (aki a 2008–2009-es szezonban a BVSC-ben légióskodott, és remekül érezte magát nálunk), vagy éppen a marosvásárhelyi születésű, német színekben Eb-t nyert Nemes Olga, mert természetesen a nők is szerephez jutnak. Elbúcsúztatják a hétszeres Eb-első Tóth Krisztinát, mondani sem kell, ő is ütőt ragad, miként a jelenlegi első számú versenyzőnk, a legfrissebb világranglistán legjobb európai születésű játékosként 18. helyen álló Póta Georgina is. Bár neki december 21-én Bundesliga-találkozója lenne, berlini klubjától kimenőt kapott.

Borítékoljuk, hogy a Klampár–Appelgren-összecsapásra az ínyencek is csettintenek, de az sem akármilyen meccsnek ígérkezik, amit Persson játszik a férfitorna győztesével. A Faházi János-show adja magát a programban, megláthatjuk, hogyan pingpongozik kardvívó olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron, és a szó szoros értelmében megelevenedik a történelem is. A közönség egy bemutató keretében szemtanúja lehet annak, hogy a kezdetekben milyen öltözékben és milyen ütőkkel játszották az asztaliteniszt. A rendezvényhez kiállítás is társul megannyi serleggel és medáliával, mi több, Klampár a vb-aranyérmei mellett azt a vázát is kölcsönadja, amit a phenjani vb után a herendi porcelángyárban készítettek számára, a saját arcképével ellátva. Az biztos, hogy ilyen herendije csak neki van a világon...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.