Családi párbaj Dusebajevéknál: a fiú verte a papát

Szokatlan szereposztás: Talant Dusebajev a magyar válogatottat dirigálta, fia a rivális spanyoloknál játszott.

Ch. Gáll András
2015. 01. 09. 20:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négyes nemzetközi torna nyitó napján a magyar válogatott a házigazdával játszott Oviedóban, így mindjárt létrejött a nemzetközi sportéletben is különlegesnek számító családi párbaj: a magyar válogatott kirgiz származású, de spanyol állampolgárságú szövetségi kapitánya, Talant Dusebajev többek között saját fia, Alex ellen dirigálta csapatunkat.

A mieink sajnos lemaradtak a jövő héten kezdődő katari világbajnokságról, így tulajdonképpen a már vb-lázban égő spanyol és a lengyel riválist készítették fel, csakúgy, mint a mieinkkel e tekintetben sorstárs norvégok. A spanyoloktól szinte már szokásos módon hiányzott az egyik lábsérüléséből a másikba zuhanó klasszis kapus, Sterbik Árpád, ott volt viszont a pályán Dusebajev mester roppant tehetséges, de kissé még szertelen fia, Alex. Ő először a hazaiak 8-8-ra egyenlítése alkalmával köszönt be a magyar kapuba, ám együttesünk az első félidőben szinte végig vezetett, olykor három góllal is, és 15-14-es előnnyel vonult szünetre.

Féltávnál tehát mindenképpen biztatóbbnak tűnt a kép, mint a legutóbbi találkozás, a januári, dániai Európa-bajnokságon Aalborgban elszenvedett 34-27-es vereség alkalmával. Aztán romlani kezdett, mert az ibériaiak három gyors góllal 17-15-re fordítottak, de Ilyésék 4-0-s rohammal visszavették a kezdeményezést. A spanyolok végül vb-résztvevőhöz, sőt éremesélyeshez illő módon 27-25-re győztek. A vb-címvédő otthonában ez a vereség persze vállalható.

Csapatunk szombaton a lengyelekkel, vasárnap a norvégokkal találkozik. Dusebajev tréner előbbi alkalommal is találkozhat „nevelt fiaival”, hiszen fő állásban a lengyel élklub, a Kielce edzője.

Spanyolország–Magyarország 27-25 (14-15)
játékvezetők: Raluy, Sabroso (spanyolok)
kiállítások: 8, ill. 10 perc.
hétméteresek: 3/3, ill. 1/1.

Spanyolország: Pérez de Vargas, Sierra, Corrales (kapusok), Aguinagalde 2, Andreu, Canellas 7 (1), Dujshebaev 2, Entrerríos 2, Garcia, Guardiola 1, Maqueda 2, Mindegía, Morros, Rocas 1, Rodríguez 3, Rivera 3, Tomás 2 (2), Ugalde.

Magyarország: Mikler, Székely, Pallag (kapusok), Ancsin, Balogh 3, Bodó 2, Császár 1, Gerdán, Harsányi 1, Ilyés 3, Iváncsik G. 2 (1), Lékai 4, Nagy K. 3, Nagy L. 4, Schuch, Szöllősi B., Szöllősi Sz. 1, Varsandán, Zubai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.