Hatalmas meglepetés a franciák Eb-aranya

A Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron páros győzött a jégtáncosok között a stockholmi műkorcsolya Eb-n.

2015. 01. 29. 22:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élmezőnybe a mostani idényben berobbanó, már a szerdai rövidprogram után is élen álló Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron francia duó (nyitóképünkön) mögött a címvédő, egyúttal világbajnok Anna Cappellini, Luca Lanotte olasz kettős – egy helyet előrelépve – végzett másodikként, míg a harmadik az orosz Alekszandra Sztyepanova és Ivan Bukin lett. A franciák a tavalyi budapesti Eb-n – ami az első Európa-bajnokságuk volt – mindössze a 15. helyet szerezték meg, a téli olimpiára ki sem jutottak, a vb-n a 13. helyen végeztek. Egy éve még hazájukban is csak a harmadik számú párosnak számítottak – a nagy sztárok a vb után visszavonult Nathalie Péchalat és Fabian Bourzat voltak –, s bár idén kétségkívül sokat fejlődtek, a Grand Prix-döntőben bronzérmesek lettek, a mostani megkoronázásukban a francia sportdiplomácia ereje is benne van. A duó férfi tagja amúgy húszéves, a lány tizenkilenc.

A magyar színek képviseletében az Eb-újonc Moscheni Carolina és Lukács Ádám egy visszalépésnek köszönhetően egy pozíciót javított a rövidprogramhoz képest, így végül a 15. helyen zárt, ami messze várakozáson felüli eredmény a két 18 éves fiataltól. A párosnak az év fő versenye valójában nem is ez az Eb volt, a junior-világbajnokságra készülnek.

A női versenyben az ugyancsak első felnőtt kontinensbajnokságán indult 16 éves Tóth Ivett a rövidprogramban elesett, és a kombinációja sem úgy sikerült, ahogy eltervezte, s a 33. helyen végzett. Így a kűrjét már nem mutathatja be, ehhez a legjobb huszonnégybe kellett volna kerülnie.

Eredmények, jégtánc:
1. Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron (francia) 179.97 pont
2. Anna Cappellini, Luca Lanotte (olasz) 171.52
3. Alekszandra Sztyepanova, Ivan Bukin (orosz) 160.95
15. Moscheni Carolina, Lukács Ádám 127.43

nők, állás a rövid program után:
1. Jelena Ragyionova (orosz) 70.46 pont
2. Jelizaveta Tuktamiseva (orosz) 69.02
3. Anna Pogorilaja (orosz) 66.10
33. Tóth Ivett 39.16

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.