Hegedüs Csabának is van politikus támogatója

A birkózószövetség elnöke folytatná a munkát, s bejelentette, hazánk olimpiai kvalifikációs tornára pályázik.

Deák Zsigmond
2015. 01. 29. 4:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) sajtótájékoztatóját moderáló kolléga jól tette a dolgát, de amikor Gáspár Tamás igazgatót elnöknek titulálta, a tavalyi világ- és Európa-bajnok Bácsi Pétert pedig az ellenzéki alelnökjelölt Bacsa Péter nevén szólította, derültség oldotta a közelgő tisztújító közgyűlés miatti nyilvánvaló feszültséget. Bár az is igaz, egyelőre még tényleg keverednek a posztok és a nevek, hogy aztán pénteken délután minden kiderüljön.

Vagy ahogy a regnáló „igazi” elnök, Hegedüs Csaba fogalmazott: „Pénteken elfogy a sár, kitisztul az ég, s ha megint engem tisztelnek meg bizalmukkal a küldöttek, megígérhetem, hogy mindenkinek lehetősége lesz tenni a magyar birkózásért, aki csak akar.” Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok egykori klasszis 1972-ben Münchenben szerzett ötkarikás aranyérmet.

1992 óta tölti be elnöki posztját, a jelentősebb sportági szövetségek vezetői közül a legrégebben, s tovább folytatná a munkát. Nagyívű és szerteágazó beszédében inkább a múlttal és az eddigi eredményekkel foglalkozott, mintsem riválisával, Németh Szilárddal, de nyilván nem véletlenül közölte, hogy neki is akad fideszes országgyűlési képviselő „embere”, egyik alelnökjelöltje, Simonka György személyében. Ennek ellenére azt azért leszögezte, hogy „nem korrekt magatartás a politikát belehozni a választásba”.

Hegedüs kiemelte: a kormány sportágfejlesztési támogatásnak köszönhetően az elmúlt másfél évben alakult ki olyan helyzet, hogy megfelelően lehet támogatni a versenyzőket és az egyesületeket, előtte folyamatosan küzdeni kellett a szűkös lehetőségek miatt, a szövetség mégis minden évet adósság nélkül zárt. Szerinte a magyar birkózók elmúlt években elért sikerei önmagukért beszélnek. Emlékeztetett rá, hogy a szövetség korosztályos- és felnőttvilágversenyeket rendezett meg magas színvonalon, a hagyományos szombathelyi kötöttfogású-nagydíjat pedig a földkerekség egyik legrangosabbjának nevezte. A legfrissebb eredmények közé sorolta, hogy február végén a Körcsarnokba költöznek a birkózók a Müller Ferdinánd-teremből, így az eddigi három helyett hat szőnyegen, minden igényt kielégítő körülmények között készülhetnek majd.

A sportvezető hozzátette, hogy a magyar birkózást részben az ő kapcsolatainak köszönhetően mindenhol elismerik és tisztelik, meghívják a mieinket egyebek között Iránba, Oroszországba, Franciaországba versenyezni és edzőtáborozni. Amikor arról érdeklődtünk tőle, hogy ellenzéke bírálatai közül akad-e olyasmi, ami esetleg őt is változtatásra sarkallná, azt mondta, adott esetben képes levonni a megfelelő konzekvenciát, ám szerinte a kritikákat nem az interneten keresztül kell megfogalmazni, különösen nem azoknak, akik elnökségi tagjai a szövetségnek – ezzel nyilván Bacsa Péterre, a bíróbizottság volt vezetőjére utalt.

Hozzátette, hiába emlegetik sokan, az olimpiai bajnokoknak nem a mostani vezetés, hanem a sporttörvény miatt nem lehet szavazati joguk a tisztújító közgyűlésen, így neki sem. Az szerinte nem jó ötlet, hogy a nagyobb kluboknak több szavazatuk legyen, hiszen a kis egyesületekből is nemegyszer nőnek ki világklasszis versenyzők. Úgy vélekedett, a birkózásban nincs vidék-főváros felosztás, mert a sportág egységes, és azt is megjegyezte, hogy a sportágfejlesztési támogatásból több mint 600 millió forintot adott az MBSZ az egyesületeknek.

Hegedüs Csaba az eseményen bejelentette, hogy Magyarország pályázik a jövő évi első olimpiai kvalifikációs torna megrendezésére, és szerinte jó esély van rá, hogy elnyeri, ezzel is nagyobb lehetőséget adva a mieink számára a riói kvóta megszerzésére. Az érintettek, vagyis a válogatott versenyzők és edzőik is jelen voltak a médiaeseményen, mesélve idei céljaikról, a Las Vegas-i kvalifikációs vb-re fókuszálva. Mivel az ellenzék bejelentette, hogy nem változtatna a nemzeti gárda jól bevált szakmai hátterén, nekik szinte mindegy, ki nyer pénteken. Pedig nyilván egyáltalán nem az.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.