Idén nagyobbat kaszálna a világ- és Európa-bajnok

2014 öttusázója, a csapatban vb- és Eb-1. Kasza Róbert világversenyes érmekre, egyéni vb-címre tör 2015-ben.

Deák Zsigmond
2015. 01. 14. 2:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hat év szünet, 2008 után tavaly újra az év öttusázójának választották. Hogyan élte meg ezt az elismerést akkor és most?

– 2008-ban azért volt ez nagy szám, mert nem indultam a pekingi olimpián, s a szakma számára kellemes meglepetésként hatott, a saját elvárásaimnak viszont megfelelt, hogy elsőéves felnőttként dobogóra állhattam az Eb-n és megnyertem a Világkupa-döntőt. Azóta eltelt jó pár év, sok tapasztalatot és sérülést szereztem, s úgy érzem, egész éves kiegyensúlyozott teljesítményemmel megérdemelten kaptam meg újra az elismerést. Persze az ember nem azért csinálja ezt az egészet, hogy decemberben egy fogadáson kisétáljon és kapjon egy kupát.

– Tavaly negyedik lett a világ- és ötödik az Európa-bajnokságon, csapatban pedig mindkét viadalon aranyérmet szerzett. Ilyenkor mennyire domborodik ki az öttusa egyéni jellege, tud örülni ugyanúgy a közös sikernek?

– Ez ugyanaz a klasszikus csapatverseny, amiért annak idején olimpiai bajnoki címet is osztottak, ezzel a gondolattal azért el szoktam játszadozni. Szakmailag még mindig komoly elismerés, s nem tagadom, szeretek a dobogó tetejére állni s meghallgatni társaimmal a Himnuszt. Nagy szó vb-t nyerni, ráadásul nem töltelékember voltam a csapatban, hanem komoly pillér, persze ettől még nagy vágyam egyéniben is világbajnoki címet nyerni.

– Vb- és Eb-sikerükkel a szakújságírók évsportolója-választásán másodikok lettek a győri női kézisek mögött, a női kajaknégyes és a többiek előtt. Össze lehet hasonlítani a körtét az almával?

– Mint csapat nem igazán tudtunk volna többet megtenni, persze ez a kajakoslányokra és másokra is vonatkozik. Nem csinálok belőle presztízskérdést, de azt kicsit sajnálom, hogy a mi kis szövetségünk talán kisebb hátszelet tud szítani, mint például az úszóké. Persze azzal szintén tisztában vagyok, a csapatsportágak eredményeivel még nehezebb az összehasonlítás, de tény, hogy ha nálunk vagy a kajakosoknál valaki nem húz akkorát, nem ad bele mindent, akkor nincs top hat helyezés sem, nemhogy győzelem. Úgy érzem, korábban nagyobb volt e klasszikus, hagyományos sikersportok presztízse itthon, s bizony bennem van a félsz, mi lesz mondjuk húsz év múlva. Pedig úgy érzem, egy gyermek egészséges testi és személyiségfejlődése szempontjából jobb, ha kajakozik vagy öttusázik, mint ha mondjuk gördeszkázik.

– Ha már gyermek, ön még mindig iskolás, ha azt vesszük, hogy a KSI-ben sportol. Mi tartja ennél az alapvetően utánpótlás-nevelő klubnál, ahol inkább már tanár lehetne tanuló helyett?

– Néha magam is így érzem, hiszen tíz évvel fiatalabb srácokkal edzek együtt, de élvezem, hogy tudok nekik segíteni átadva a tapasztalatomat. Azért maradtam a KSI-ben, mert itt rend és fegyelem uralkodik, húsz éve megvannak a keretek a minőségi élsporthoz. Ha egy gyerek jó általános iskolában és jó gimnáziumban tanulhat, akkor esélyes lesz a felsőfokú végzettségre, majd a helytállásra az életben, a klubomban épp ez a helyzet.

– A 2014-es évsportolója-választás férfi versenyében első Berki Krisztián és a második Bácsi Péter egyaránt édesapa lett tavaly, csakúgy mint ön. Milyen hatással lehet ez a sportteljesítményére?

– Úgy érzem, abszolút pozitívval, ha lehet, még motiváltabb vagyok, bár nem ez volt a cél, amikor belekezdtünk Fiatal édesapaként, élsportolóként azt mondhatom, hogy amikor a kezembe veszem a kisfiamat, arra gondolok, még korábban belevághattam volna, akkor se lennék kevesebb, sőt. Sokat tudok vele foglalkozni, szerencsés és boldog vagyok.

– Reméljük, ez az érzés a versenyeken is elkíséri. Mit vár a hétvégén kezdődő új szezontól?

– Zsinórban háromszor nyertem meg a fedett pályás idénynyitót, most sem lehet más a célom. Tavaly elkerültek a túlterhelésből, túlhajtásból adódó sorozatos sérülések, bízom benne, hogy idén folytatom a stabil versenyzést, ami már nemcsak az első hatba kerülést, hanem érmeket jelent majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.