Katari szuperszenzáció, francia papírforma

Katar 31-29-re nyert, először jutott ázsiai csapat férfi kézilabda vb-döntőbe. A franciák már törzsgárdisták.

Ch. Gáll András
2015. 01. 30. 19:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ázsiai együttes vb-n nemhogy fináléban, még elődöntőben sem szerepelt eddig, a vb-k 1938 óta íródó történetében a finálé mostanáig európai hitbizomány volt. Ám a nemzetközi alakulatot és Valero Rivera személyében két éve vb-aranyérmes trénert összevásárolt katariak sporttörténelmet írtak. Csoportjukból másodikként léptek tovább az egyenes kieséses szakaszba, ahonnan monoton kétgólos sikerekkel haladtak tovább.

A nyolcaddöntőben 29-27-re az osztrákokat, a negyeddöntőben 26-24-re a németeket győzték le, utóbbi alkalommal a játékvezetők működése a vesztesnél már nem kis felzúdulást okozott. Pénteken, az első elődöntőben pedig a lengyelek panaszkodhattak arra, hogy a hajrában „megfogták” őket a bírók. Igaz, magukat is okolhatták, mert vétkes könnyelműséggel elengedték az ázsiaiakat, aztán már hiába futottak az eredmény után, 31-29-re Katar diadalmaskodott, és jutott be a vb-döntőbe.

Az elődöntő másik ágán, este az előző két vb aranyérmese találkozott. A franciák valamivel esélyesebbnek tűntek a címvédő spanyoloknál, és igazolták is e vélekedést. Feszültségtől, párharcoktól, kézitusáktól és színészkedésektől is terhelt meccsen, tulajdonképpen végig vezetve, 26-22-re felülkerekedtek.

Vasárnap így az első helyért Franciaország–Katar, a bronzéremért Lengyelország–Spanyolország összecsapás zajlik majd. Az 5. helyért a horvátok a legutóbbi vb-n és kontinensviadalon ezüstérmes dánokkal találkoznak.
A vb-győztes kijut a 2016-os riói olimpiára, a második, harmadik és negyedik helyezett olimpiai selejtezőt rendezhet, amelyen részt vehet a mostani torna ötödik, hatodik és hetedik helyezettje is, feltéve, hogy előzőleg nem szerez majd olimpiai kvótát a jövő januári Eb-n, illetve Katar esetében az idén októberben esedékes ázsiai kvalifikációs tornán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.