Kézilabda: az utolsó esélyt meg kell ragadni

Bár 2015-ről többször azt állítottuk, hogy olimpiai kvalifikációs esztendő, ez a csapatjátékokra aligha igaz.

Ballai – Deák
2015. 01. 09. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férfi pólósaink már az idei év csúcseseményén, a július 24. és augusztus 9. közötti, kazanyi világbajnokságon olimpiai kvótát szerezhetnek, hisz a két finalista ezzel is megjutalmazza magát. Benedek Tibor együttesét azonban a múlt is a döntőbe jutásra ösztönzi, mert címvédőként, a 2013-as barcelonai vb aranyérmeseként érkezik a tatár fővárosba. Ám Barcelonában is újabb sikerre számítunk, igaz, klubszinten, ugyanis ismét a katalán fővárosban zajlik majd a Bajnokok Ligája hatos döntője, a Final Six. Csakhogy ezúttal, ellentétben a tavalyival, remélhetőleg magyar dominanciával, és a nyáron tovább erősödött Szolnok BL-rajtja több mint ígéretes.

Visszatérve a válogatotthoz, a Világliga júniusi, bergamói végjátékának győztese is megváltja a riói repülőjegyet; mármint a férfiaknál, mert a női olimpiai mezőny még mindig csak nyolccsapatos, és e szűkös keretet kitölti a rendező Brazília, a további négy kontinensbajnok, valamint a jövő tavaszi, ötkarikás világselejtező három dobogósa. Ettől még a lányok a kazanyi vb-n és a júniusi, kínai Világliga-szuperdöntőn is végre háromról kettőre juthatnának, mert amilyen rendszeresen gyűjtik a bronzérmeket, úgy szalasztják el a képességeik alapján egyáltalán nem elérhetetlen ezüstöket, aranyakat.

Kézilabdában momentán nem a medál a cél. A fiúknál végképp nem, ugyanis lemaradtak a jövő héten kezdődő katari vb-ről, így a ma, Oviedóban a házigazda spanyolokkal, lengyelekkel, norvégokkal rajtoló négyes torna a mieinknek sajnos nem felkészülési, inkább „felkészítési” viadal; a játszótársak Dohába mennek, míg a magyaroknak a március végi, oroszországi Eb-selejtező a legközelebbi tétmeccs. A kvartettből ketten lépnek tovább a jövő januári, lengyelországi kontinensvetélkedőre, és e két helyért az eddigiek alapján az oroszok mellett nem az ukránokkal, hanem a portugálokkal kell megküzdeni. A férfiaknak Rióba már csak az Eb-n keresztül vezethet az út, a nőknek viszont a decemberi, dániai vb kínálja az elsődleges és legkedvezőbb esélyt. A 2–7. helyezett nekivághat a jövő tavaszi olimpiai selejtezőnek, vb-részvételünket pedig azóta gyakorlatilag tényként kezeljük, amióta kiderült, hogy a júniusi kvalifikációs párharcban Ausztriát kell legyűrni.

Klubcsapataink tavaly roppant magasra állították a mércét: a Győri Audi ETO megnyerte a női BL-t, az MKB-MVM Veszprém a férfiaknál bejutott a Final Fourba, a Mol-Pick Szeged pedig Berlinből hozta haza az EHF-serleget. Az ETO idén Lunde, Görbicz és Amorim nélkül készül az embertelenül nehéznek ígérkező triplázásra, a megerősödött Veszprém és Szeged ellenben halmozza a bravúrokat – a bakonyiak tavalyi, sőt évtizedes álmai május végén, Kölnben minden további nélkül valósággá válhatnak.

Kosárlabdában értelemszerűen a románokkal, pontosabban Nagyváraddal, Kolozsvárral és Temesvárral közös rendezésű júniusi női Európa-bajnokság a legfontosabb esemény a számunkra. Válogatottunk erejéről és a december végén szövetségi kapitányból női szakágvezetővé „visszaminősített” Farkas Sándor utódjáról egyelőre csak halvány elképzelésünk lehet. Az viszont biztos, hogy a leendő aranyérmes kijut a riói olimpiára, a 2., 3., 4., és 5. helyezett pedig a 2016-os kvalifikációs tornára, ahonnan még öten kerülnek a brazíliai palánkok alá. Tehát csekély az esély, de papíron még él, ellentétben férfiakéval, hiszen náluk bár ugyanez a selejtezős szisztéma, az Eb-szereplés tavalyi újabb elszalasztása viszont egyből gátat szabott a reményeknek.

Röplabdában női válogatottunk 28 év szünet, 1987 után újra ott lesz a kontinensviadalon, amely Hollandiában és Belgiumban lesz augusztus és szeptember fordulóján. A mieinket az antwerpeni B csoportba sorsolták a vendéglátó belgákkal, a törökökkel és az azeri–szlovák pótselejtező nyertesével, Jan de Brandt szakvezető hazai pályán írhat további történelmet a magyar lányokkal. Ez azonban az ötkarikás kvalifikáció szempontjából nem oszt, nem szoroz.

Jégkorongban fiaink szokás szerint a divízió I/A-s vb-re készülnek, amelyre áprilisban kerül sor Krakkóban. Eredetileg Doneck némileg érthetetlen módon beelőzte a lengyel várost, de az ukrajnai polgárháborús események, s a helyi csarnok kiégése másodszorra meghozta a döntéshozók eszét. A magyar gárda tavaly ötödik lett, ennél azért többhöz szoktunk az utóbbi években, s többet várunk most is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.