Rátgébert akarja a nép, februárra lehet kapitány

Farkas Sándor utódja még ismeretlen.

Ch. Gáll András
2015. 01. 03. 4:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első pillantásra több mint meglepő, hogy bő öt hónappal a magyar–román közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság június 11-ei rajtja előtt kapitányváltásra került sor nálunk. Illetve a váltásnak egyelőre az első fele biztos, Farkas Sándor a jövőben már csak szakágvezetőként tevékenykedik, az új vezetőedző személye még ismeretlen. Ahogy a dolgok most állnak, február közepéig az is marad.

Farkas Sándor nem fogadta örömmel a formailag közös megegyezéssel történő szerződésbontást, és valóban, ha az ember felteszi a kérdést, miért pont most határozott a szövetség elnöksége a váltásról, akkor nehéz okot találni. Hiszen a válogatott az ő irányításával még egyetlen tétmérkőzést sem játszott – nem is játszhatott.

– Mért volt szükség a kapitányváltásra, talán Farkas Sándor valami nagyot hibázott? – tettük fel a kérdést Szalay Ferencnek, az MKOSZ elnökének.
– Szó sincs hibázásról, sőt az utánpótlásszakág vezetőjeként az általa felügyelt korosztályos leányválogatottak olyan sikeresen szerepeltek tavaly, hogy valamennyi évjáratban felkerültünk az európai A kategóriába, az U17-es együttesünk pedig az utóbbi évtizedek legnagyobb sikerét elérve vb-bronzérmet szerzett. Pontosan emiatt annyira megnövekedtek a szakágvezető feladatai – 2015-ben az U16-os, U18-as és U20-as válogatottunk is Európa-bajnokságon érdekelt, továbbá a júliusi, kvangdzsui Universiadén is szerepel a női válogatott –, hogy felelősséggel nem tudná ellátni a kettős munkakört. Farkas Sándor az egyik legsikeresebb magyar edző, szakmai kifogások nem merültek fel vele kapcsolatban.

– Nem túl kockázatos alig több mint öt hónappal a részben hazai rendezésű Eb rajtja előtt új kapitányt keresni? Hiszen felborul az eddigi koncepció.
– Koncepció nyilván volt, de mivel sem tavaly, sem tavalyelőtt nem engedték el a külföldi és a hazai klubok a válogatott keretben érdekelt játékosokat, összetartásokról nem lehetett szó. Az Eb-felkészülés érdemben idén áprilisban kezdődik, amikor a nemzeti bajnokságok befejeződnek. Semmiről sem maradunk le, valójában semmit sem kell újragondolni a kapitányváltással.

– A sikeres szereplés záloga, hogy a meglévő szűkös erőforrásokat – nem a pénzre gondolok, mert a taónak köszönhetően a kosárlabdasport sem szűkölködik az utóbbi években – maximálisan koncentrálni tudjuk. Mi a garancia arra, hogy az előző évek Eb-selejtezőivel ellentétben most minden játékos rendelkezésre áll?
– Ön tudna ilyen garanciát adni? Ugye, hogy nem? A két kismamánk, Fegyverneky Zsófia és Nagy-Bujdosó Nóra majd maga felméri, milyen erőállapotban érzi magát a gyermekszülés után, a többiekre pedig feltétlenül számítunk.

– Az sem mindegy ebből a szempontból, hogy az új kapitány megosztó vagy integráló személyiségű edző lesz. De ki lesz?
– Történtek már tapogatózások a szövetség részéről, február közepe előtt aligha várható döntés.

– Nem lenne kézenfekvő az Euroliga-trófeával is rendelkező, legtekintélyesebb magyar edző, a jelenleg a pécsi akadémiáját irányító Rátgéber László kinevezése?
– Semmi sem kizárható, de véleményem szerint Rátgéber László most jó helyen van ott, ahol van.

Az Nso.hu megszavaztatta olvasóit, kit látnának szívesen a női kosárlabda-válogatott élén. Cseppet sem meglepő, hogy a posztot korábban már sikerrel betöltő Rátgéber Lászlóra esett a legtöbb voks, arra a szakemberre, aki legutóbb – 2009-ben – kivezette a válogatottat az Európa-bajnokságra. Azóta semmi

 

Ki irányíthatja Farkas Sándor helyett a női kosárlabda-válogatottat a júniusi, magyar-román rendezésű Európa-bajnokságon?

Vegyék rá Rátgéber Lászlót a visszatérésre, vele talán  35%

Külföldi kapitány kell, a hazai edzői kar már testületileg megbukott. 34%

Teljesen mindegy, mert senki sem lesz képes csodát tenni. 12%

Abszolút nem érdekel a női kosárlabda. 12%

Völgyi Péter eddig is ott volt a stábban a csapat mellett, ő a jó döntés. 7%

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.