A Béres Csepp gyártója reagált a doppingvádakra

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) nem ajánlja a sportolóknak a Béres Csepp-készítményeket.

HZS
2015. 02. 10. 12:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kobalt – akárcsak például a mindeni által ismert vas – egyike a létfontosságú nyomelemeknek, mely a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen. A vérképzésben, az immunrendszer működésében játszik fontos szerepet. Táplálkozással együtt is bejut a szervezetünkbe, elsősorban zöld leveles növényekkel, hús- és májkészítményekkel – írja közleményében a Béres Gyógyszergyár Zrt. tudományos igazgatósága.

Az átlagosan szedett Béres Cseppel a szervezetbe juttatott kobalt mennyisége nagyjából a táplálkozással bevitt mennyiségnek felel meg, Az argon és xenon doppighatásához szükséges kobaltszint eléréséhez ennek sokszorosára, legalább naponta 30 üveg Béres Csepp elfogyasztására lenne szükség.

A versenysportolókra vonatkozó új WADA-előírás – amely szigorítás semmiféle összefüggésben nincs a Béres Csepp-készítményekkel – a fogyasztóknál semmilyen mértékben nem érinti a Béres Csepp-készítmények alkalmazhatóságát. A Béres Csepp-készítményeknek doppinghatása nincs.

A Béres Csepp és a Béres Csepp Extra is gyógyszerkészítmény, amelyeket a hatásosságuk, a minőségük és az ártalmatlanságuk alapján engedélyeztek. A hatékonyság biztosításához szükséges napi dózisa pontosan meghatározott. Amennyiben a fogyasztó a betegtájékoztatónak megfelelően alkalmazza a készítményeket, akkor természetesen csak a várt hatásokban bízhat.

Mivel a Béres Csepp-készítmények kobalttartalma a gyógyszer többi összetevőjével szinergiában optimális nyomelempótlást biztosít – egészségmegőrzés, betegségmegelőzés vagy gyógyulás céljából történő alkalmazás esetén egyaránt –, ezért a készítmények összetételének megváltoztatása teljességgel indokolatlan.

Sajnálatos, hogy a WADA-listán a kobalt esetében nem határoztak meg beviteli határértéket, amely szint felett már feltételezhető, hogy az argon és xenon gázok megkötésére került be a szervezetbe. Mivel a Béres Gyógyszergyár nem látja igazoltnak ilyen formában a kobalt felvételét a WADA-listára, ezért a Magyar Antidopping Csoporttal együttműködve lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a kobalt státusza a versenysportolók esetében mielőbb tisztázódjon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.