A franciák megállították a „katariakat”

Az olimpiai és Európa-bajnok franciák nyerték a katari férfikézilabda-világbajnokságot.

2015. 02. 01. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katari válogatottban spanyol, francia, bosnyák, montenegrói és kubai játékosok szerepeltek, kapitányuk pedig a spanyolokkal két éve vb-címet nyerő Valero Rivera.

Eddig ázsiai együttes vb-n nemhogy fináléban, de még elődöntőben sem szerepelt. A vb-k 1938 óta íródó történetében mostanáig csak európai válogatott szerzett érmet.

A vasárnapi finálé első félidejében végig a franciák irányítottak. A játékrész derekán már három góllal vezettek, és ugyan ez az előny a 23. percre hatgólosra hízott, a félidőben 14–11 volt az állás. A fordulást követően nem szakadtak le a katariak, sőt többször egy gólra felzárkóztak, egyenlíteniük azonban nem sikerült. A hajrát kétgólos előnnyel kezdték a franciák, akiknek nem remegett meg a kezük, így már nemcsak olimpiai és Eb-címvédőnek, hanem világbajnoknak is mondhatják magukat.

Eredmények:
döntő:
Franciaország–Katar 25–22 (14–11)
korábban:
a 3. helyért:
Lengyelország–Spanyolország 29–28 (13–13, 24–24) – hosszabbítás után
szombaton játszották:
az 5. helyért:
Dánia–Horvátország 28–24 (15–11)
a 7. helyért:
Németország–Szlovénia 30–27 (16–14)

A vb-győztes franciák sikerükkel kijutottak a 2016-os riói olimpiára, a második, harmadik és negyedik helyezett olimpiai selejtezőt rendezhet, amelyen részt vehet a mostani torna ötödik, hatodik és hetedik helyezettje is, feltéve, hogy előzőleg nem szerez majd olimpiai kvótát a jövő januári Eb-n, illetve Katar esetében az idén októberben esedékes ázsiai kvalifikációs tornán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.