Akárhogy is, Pars a világ idei legjobbját dobta

Olimpiai bajnokunk a téli dobó ob-n 78,42 méteres dobással nyerte meg a kalapácsvetést.

2015. 02. 21. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szögezzük le mindjárt az elején, hogy 2015-ben még nem sok komoly versenyt rendeztek kalapácsvetésben, és eddig is Pars Krisztián vezette a világranglistát. Az év elején a dél-afrikai edzőtáborozással összekötött potchefstroomi viadalon olimpiai bajnokunk 78,02 méterrel győzött. Amit most a téli dobó ob-n rögtön az első sorozatban negyven centivel megtoldott, így immár 78,42 méter áll a neve mellett a lista tetején.

A szombathelyi Dobó SE versenyzője – aki tavaly a zürichi Eb-n 82,69 méteres egyéni csúccsal győzött – a helyenként viharos erejű szélben szombaton itthon négy dobást vállalt a Puskás-stadion melletti edzőpályán.

„Jobb oldalról kaptuk a szelet, így a meginduláskor éppen az arcunka csapott, de ilyen viszonyokkal időnként találkozunk. Egyébként is, a téli dobóbajnokságon valahogy mindig rossz időjárást fogunk ki. Tény, hogy a nagy szél zavar a koncentrációban, és még jobban kell figyelnünk arra, hogy a verseny folyamán végig melegen tartsuk magunkat. A sok alapozó edzés után már annyira terhelt a szervezetünk, hogy ilyenkor könnyen megsérülhetünk” – fogalmazott Pars, aki a dél-afrikai edzőtáborban nem fázott, mégis összeszedett egy kis sérülést.

„A körülmények tökéletesek voltak, az időjárás is, meleg volt, de nem az a párás, fülledt meleg. Kellett két nap, hogy akklimatizálódjunk az ezerötszáz méteres tengerszint feletti magassághoz, utána viszont minden úgy ment, mint a karikacsapás. Sajnos azonban a tábor vége felé, amikor az egyik tréningen vettem fel a súlyt, túl mélyre guggoltam, és ebből lett a baj. S most éppen emiatt nem tudtam nyolcvan métert dobni, hiába szerettem volna. Mindenesetre a 78,42-vel is elégedett vagyok, mert ezt nem azzal a mozgássorral értem el, ami Dél-Afrikában már összeállt. Úgy gondolom, hogy két, két és fél méter bennem maradt. Eleve úgy készültem, hogy az utolsó két sorozatot kihagyom, csak négyet dobok, és tudtam, hogy a jelen helyzetben csak egy vagy két nagy dobásra vagyok bekalibrálva, többe most még nem tudnék beledurrantani” – nyilatkozta Pars Krisztián.

Akinek nem is most kellett volna beledurrantania, annak majd a nyáron a pekingi világbajnokságon lesz itt az ideje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.