Amerikában válhat valóra Miklós Edit álma

Alpesisízők 43. világbajnoksága: magyar érem is születhet Vail és Beaver Creek lejtőin Miklós Edit révén.

Deák
2015. 02. 03. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor novemberben, a szezon elején érdeklődtünk a magyar alpesisízés legjobbjánál friss céljairól, így válaszolt: „Februárban Amerikában lesz a világbajnokság, ez az idény fő versenye, ahol az első hatba szeretnék bekerülni, a világkupa-viadalokon pedig minél többször az első tízbe. A dobogó sincs kizárva, hiszen tavaly például sikerült megcsípnem egy ötödik helyet.” Nos, valóban nincs kizárva, sőt, hiszen azóta Miklós Edit – decemberi kézsérülését és kisebb műtétét kiheverve – a St. Moritz-i vk-viadalon lesiklásban felszáguldott a dobogóra. Ezzel a bronzéremmel a tavalyi szocsi olimpiai hetedik hely után újból sporttörténelmet írt, mondani sem kell, az esetleges vb-medál hasonló vagy még nagyobb tettnek minősülne.

Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség ügyvezető elnöke így fogalmazott a 26 éves kiválóság esélyeiről a világbajnokság előtt: „Legjobb számában a tízbe kerülés az alapcél, ő maga a hatba jutást szeretné elérni, az álom pedig a dobogó bármelyik foka.” A magyar színeket 2011 januárja óta képviselő Miklóst szuper-óriásműlesiklásban – erre már ma magyar idő szerint este héttől (tévé: Eurosport) sor kerül – az első 15-be, óriás-műlesiklásban pedig az első 30-ba várja a sportági vezetés. S már egy elsőséget mindenképp megszerzett honfitársunk, hiszen a hétfői lesiklóedzésre ő kapta az 1-es sorszámot.

Rajta kívül még tizennégy magyar versenyző szerepel a Sziklás-hegység lejtőin: Berecz Anna, Berecz Réka, Csima Réka, Csima Laura, Eigler Patrícia és Maróthy Mónika, illetve Farkas Norbert, Kékesi Márton, Szepesi Bertold, Szőllős Benjamin, Szőllős Barnabás, Nagy Bence, Benedek Patrik és a horvát származású, honosított Samsal Dalibor. Utóbbi beférhet az első húszba a férfi szlalomosok között, ha ésszerűen kockáztatva végigmegy a pályán.

Ami a vb szűk elitjét illeti, a férfiaknál a műlesiklás osztrák címvédője, Marcel Hirscher, valamint a lesiklóspecialista norvég Kjetil Jansrud mellett a magyar származású, de amerikai születésű Ted Ligety lehet a legsikeresebb. Utóbbi mellett a nagy kedvenc Bode Miller is tagja a hazai válogatottnak, ám a műtéten átesett 37 éves klasszis részvétele egyelőre kérdéses, a mostani szezonban egyetlen viadalon sem tudott még rajthoz állni.

A nőknél a hazaiak közül a lesiklásban és szuper-óriásműlesiklásban 2009-ben világbajnok Lindsey Vonn, műlesiklásban pedig a címvédő és olimpiai bajnok Mikaela Shiffrin indul jó eséllyel harcba, előbbi minden idők legsikeresebb női versenyzője lett januárban, hatvannegyedik világkupa-versenyét megnyerve. Az összetett pontversenyben élen álló szlovén Tina Maze, valamint az előző idényben győztes, szuper-óriásműlesiklásban olimpiai bajnok osztrák Anna Fenninger szintén ott lehet a spiccen.

No meg reményeink szerint Miklós Editnek is szerencsét hoz a Hód-patak- (Beaver Creek-) parti világesemény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.