Dán végzetünk ismét a magyar kézilabda ellen

A dánok exkapitánya, aki többször a bolondját járatta velünk, mától a Győr ellen is készítheti új csapatát.

Ch. Gáll András
2015. 02. 13. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jan Pytlick a különféle kispadok mellett leginkább kézilabdával kapcsolatos rémálmainkban tűnik fel. Hiszen ő volt a dánok szövetségi kapitánya, aki a 2000-es sydneyi olimpiai bajnoki döntőt a magyar csapat hatgólos vezetéséről egyetlen időkérésével megfordította, így fosztva meg a mieinket az aranyéremtől. Aztán az is ő volt, aki a tavaly decemberi Európa-bajnokság debreceni középdöntőjében, kapusa helyett folyamatosan mezőnyjátékost cserélve be a támadásokra, állandó emberfölényben rohamoztatta a magyar kaput, ezzel nem kis felzúdulást keltve a hazai közvéleményben. Másrészt az is ő volt, akit a csalódást keltő Eb-szereplés, a 8. hely után menesztettek a dán együttes éléről.

A skandináv mester, aki 1998–2006 és 2007–2014 között is hazája válogatottját irányította, azonban nem maradt sokáig munka nélkül, a hét végén már a Vardar Szkopje stábját erősíti majd a Bajnokok Ligája középdöntőjének volgográdi rangadóján. Ugyanis két és fél éves szerződéssel szaktanácsadói állást vállalt a macedón klubnál – e pozícióban Kim Rasmussen helyére lép –, ahol Indira Kasztratovics megtartja vezetőedzői pozícióját. Az egykori kiváló átlövő, a Ferencváros elleni, 2002-es szkopjei BL-diadal gólzsákja így méltatta új munkatársát: „Mindannyian ismerjük Pytlicket, és tudjuk, hogy a világ kézilabdázásában elért eredményei elbűvölőek. Nagyon nagy hasznunkra válhat, hogy hozzánk kötelezte el magát, meggyőződésem, hogy tanácsaival és csapatmunkával nagyon sokra juthatunk.”

Pytlick már meg is érkezett Szkopjéba, ahol a Vardar női és férficsapatának edzésén is megjelent, és eddigi tapasztalatai alapján kijelentette: „A Vardar jelentős klub kiváló játékosokkal, a Krim Ljubljana elleni, legutóbbi győzelem alkalmával mindenki igazán profi módon, fantasztikusan tette a dolgát. Remélem, szép eredményeket érhetünk el együtt.”

Mi pedig azt reméljük, hogy annyira szépeket mégsem, mert jelen állás szerint könnyen elképzelhető, hogy a kieséses rendszerű BL-negyeddöntőben Győri Audi ETO–Vardar-összecsapások következhetnek majd. A magyarok ugyanis minden bizonnyal az első vagy a második, a macedónok pedig a harmadik vagy a negyedik helyen jutnak tovább saját csoportjukból, azaz a keresztbe játszáskor azonnal összeakadhatnak. Ha pedig nem, akkor talán a Final Fourban, hiszen a szkopjeiek remek anyaggal rendelkeznek. Többek között a Győrből igazolt Radicsevics és Lekics, a francia Dembele és Leynaud, a legnagyobb horvát klasszis, Penezic is őket erősíti, általános vélemény szerint eddig a szakvezetés volt a gyenge pont.

Mostantól viszont Pytlickkel az lehet talán a legerősebb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.