Drónok követik Győrben a kajak-kenusokat

Több mint 40 ország versenyzőit várják a szeptemberi maratoni vb-re. Csay Renáta újra nagy dobásra készül.

FT
2015. 02. 16. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bízom abban, hogy Győr méltó házigazdája lesz a világbajnokságnak, és biztos vagyok benne, hogy a rendezvény sikere kiegészül majd a magyar sportolók, sőt akár győri versenyzők eredményességével is” – fogalmazott a vb hétfői sajtótájékoztatóján Borkai Zsolt, Győr polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A megyeszékhely első embere arról is beszélt, hogy a szeptember 11. és 13. között megrendezésre kerülő világbajnokság többek közt kiváló főpróbája lesz a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke azt emelte ki, nagy elismerés az ICF részéről, hogy ismét megbízott a magyar szervezőkben: „Szerencsére azt az ICF is tudja, hogy a legjobb hangulatú világversenyeket Magyarország szervezi a legtöbb sportágban, így kajak-kenuban is. Az elmúlt húsz évben több fantasztikus hangulatú világ- és Európa-bajnokságnak adtunk otthont, s számtalan sikeres világkupát is lebonyolítottunk” – emlékeztetett Baráth Etele, aki elárulta, hogy a maratoni világbajnokságot a televíziónézők számára is izgalmassá kívánják tenni, ezért a világon elsőként drónokra szerelt kamerák követik a futamokat.

A rendezők részéről Kadler Gusztáv, a világbajnokság szervezőbizottságának vezetője arról beszélt, hogy a helyszínen szurkolók számára is izgalmasabbá és követhetőbbé kívánják tenni a versenyt, így a nézők közelebbről láthatják majd a futamok legizgalmasabb pillanatait, a rajtot, a kiszállásokat, a futószakaszt és a vízre szállásokat is. Ami a szakmai részt illeti, Weisz Róbert maratoni vezetőedző optimistán néz a vb elé:
„Cél, hogy a csapat a győri világbajnokságon az előző szezonban elért eredményekhez mérhető sikereket produkáljon. Biztos vagyok benne, hogy versenyzőinknek szárnyakat ad majd a hazai pálya” – mondta el.

A magyar válogatott tavaly tíz aranyérmet, összesen pedig húsz dobogós helyezést szerzett az oklahomai világbajnokságon. A csapat legjobbja 2014-ben is Csay Renáta (nyitóképünkön a „megszokott” helyén középen) volt, a győri kajakos egyéniben és párosban is győzött.

„Ennek a világbajnokságnak számomra hatalmas a jelentősége, mert született győriként hazai közegben versenyezhetek, ráadásul tizenhat évvel ezelőtt éppen itthon nyertem az első vb-címemet is. Remélem, hogy örömet tudok majd szerezni családtagjaimnak, a barátaimnak, az egyesületemnek, a támogatóimnak és az egész városnak” – mondta a tizenöt világbajnoki címnél járó bajnoknő. Amennyiben Csay Renátának idén Győrben is összejön a duplázás, akkor beéri az örökranglistán a sportág legsikeresebb maratoni versenyzőjét, a tizenhétszeres világbajnok Csabai Edvint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.