Eljárás indult az orosz gyaloglók főedzője ellen

Nyomozást indítottak Viktor Csagin ellen, akinek több mint húsz tanítványa bukott meg az ellenőrzéseken.

MA
2015. 02. 16. 19:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thomas Capdeville, az IAAF doppingellenes részlegének vezetője hétfőn elmondta, hogy a fegyelmi eljárást megindították a szaranszki központ irányítója ellen, akinek több mint húsz tanítványa bukott meg az ellenőrzéseken az elmúlt években.

„Az IAAF nyomozásának az a feladata, hogy bizonyítsa, Csagin tevékenyen irányította, vagy elősegítette a doppingolást” – mondta Capdeville, hozzátéve, hogy a szövetség biztosan eredményesen zárja majd a vizsgálatot, az edzőt pedig eltávolítják az atlétikából.

A orosz doppingbotrány december elején robbant ki, amikor a német ARD csatorna bemutatta az Eltitkolt dopping – így készülnek az orosz győztesek című dokumentumfilmet. A részben titokban rögzített kép- és hangfelvételek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

Oroszország tagadta a vádakat, ám azóta folyamatosan jelentik be ismert és sikeres orosz atléták doppingvétségeit és büntetéseit. A lebukottak között öt gyalogló is van, múlt héten pedig az Orosz Doppingellenes Ügynökség vezetője váratlanul közölte: van bizonyíték arra, hogy az ország gyaloglóit szisztematikusan doppingolták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.