Futnak még

Rekordlétszámú, tizenhét fős magyar küldöttség vesz részt az északisí-vb-n. Eredménykényszer nélkül.

2015. 02. 19. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán szükségtelen, de a biztonság kedvéért rögzítsük: a vasárnap véget ért alpesisí-világbajnokságon a különböző lesikló szakágakban versenyeztek a sízők, az „északi” vb-n a sífutók és a síugrók, valamint az e két műfaj ötvözeteként létrejött úgynevezett északi összetett képviselői versengenek egymással.

A Lugnet Arénában jövő vasárnapig sífutásban 12, síugrásban 5, északi összetettben pedig 4 számban osztanak érmeket. A futók nemcsak mennyiségi, hanem minőségi fölényben is vannak, az ő versenyeik rendre nagyobb érdeklődést vonzanak, különösen, mert az ugróknak van egy „mini-világbajnokságuk”, a hagyományos négysánc.

Az 59 részt vevő ország atlétikai és úszó-világbajnokságon kevés lenne, síelésben viszont valóban szép szám, hiszen a síelés még ma is jobbára az európaiak belügye, amibe az észak-amerikaiak és a japánok szólnak bele. Nem véletlenül keltettek nagy feltűnést a jamaicai bobosok 1988-ban Calgaryban, csakúgy mint a kenyai sífutó, Philip Boit 1998-ban Naganóban. Falunban egy iráni sífutó hölgy debütál, akinek tegnap a selejtezőn kellett bizonyítani, hogy egyáltalán rajthoz állhasson.

A 17 magyar indulóra nem tekintenek csodabogárként Svédországban, ám Kónya Ádám, Tagscherer Imre, Gond Balázs, Csúcs András Klausz, Gombos Károly, Lágner Kristóf, Pálfy Márton, Szabó Milán, Bertóti Regina, Csúcs-Fenyvesi Laura, Juhász Fanni, Papp Ildikó, Simon Ágnes, Szőcs Emőke és Zámbó Viktória, valamint síugrásban Kelemen Péter és Vörös Virág egyaránt eredménykényszer nélkül készülhet a maga versenyszámára. Az idén abból sem lehetett vita, mint egy éve, az olimpia előtt, hogy Simon Ágnes vagy Szőcs Emő induljon-e, a világbajnoki kvótába mindketten vígan beleférnek.

A csapat rangidőse, az egykor inkább sílövészetben jeleskedő Tagscherer Imre már a 2010-es vancouveri olimpiára úgy készült, hogy álmai már nincsenek. Szocsiról, amely pályafutása negyedik olimpiája lehetett volna, ugyan lemaradt, de az idén ismét nekidurálta magát, s belekóstolhat a világbajnokság légkörébe.

Sífutásban a norvégok ebben az idényben uralják mezőnyt, legjobbjaik az év eleji körverseny, a Tour de Ski óta a világkupa-viadalokon már alig-alig álltak rajthoz, készültek a világbajnokságra. A hölgyeknél Marit Björgennek nem nagyon mutatkozott méltó riválisa, hacsak nem a honfitársai, Therese Johaug és Heidi Weng. A férfiaknál a Tour de Ski-győztes, egyben az összetett vk-t vezető Johnsrud Sundby, valamint a fenegyerek Petter Northug azonban nem mehet biztosra; a svédek hagyományosan az év fő versenyére időzítik a csúcsformájukat, továbbá a háromszoros olimpiai bajnok svájci Dario Cologna a sprintet leszámítva minden számban esélyes, s a Szocsi után eltűnt oroszoknak is illene végre valamit mutatniuk.

Síugrásban az osztrákoknak, a négysánc győztesének, Stefan Kraftnak, továbbá Michael Hayböcknek és Gregor Schlierenzauernek elsősorban a szlovén Peter Prevc, a Szocsiban mindkét sáncon aranyérmes Kamil Stoch és talán a négyszeres olimpiai bajnok, Bischofshofenben nagyot bukott, de a vb-re benevezett svájci Simon Ammann lehet a legnagyobb riválisa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.