Kétmilliárd forintból rendezünk cselgáncs-vb-t

Megvan a kormánygarancia, s a döntés már csak formalitás, hogy nekünk ítéljék a 2017-es vb rendezését.

2015. 02. 03. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Judo Szövetség keddi sajtótájékoztatója mással nem is indulhatott, mint megemlékezéssel Moravetz Ferencről, a 77 éves korában hosszú súlyos betegség után elhunyt korábbi szövetségi kapitányról, akinek irányításával válogatottunk az 1992-es barcelonai olimpián egy aranyat (Kovács Antal), két ezüstöt (Csák József, Hajtós Bertalan) és egy bronzot  (Csősz Imre) szerzett.

Ezt követően Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke arról beszélt, hogy hazai dzsúdó erejét nemcsak  versenyzőink eredményessége, hanem az elmúlt másfél évtizedben elnyert nagy versenyek rendezése is mutatja. Külön kiemelte, hogy a 2013-as budapesti Eb a szervezettségét tekintve minden idők legjobb Európa-bajnoksága volt – ezt a határaikon túl is így látják –, és a tavalyi Grand Prix-versenyünk is a legjobb minősítést kapta a kategóriájában. Mi több, még a rangosabb Grand Slam-tornák közül is csak a tokiói előzte meg. Tóth László elmondta, hogy ezek után mertünk nagyot álmodni, és átadta a szót Simicskó István sportért felelős államtitkárnak, aki bejelentette: a kormány garanciát vállal a 2017-es világbajnokság és a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) hozzá kapcsolódó kongresszusának lebonyolítására.

Az államtitkár elmondta, hogy egyéni és csapat-vb megrendezésének jogdíja 1,3 milliárd forint, az esemény teljes költsége pedig csaknem kétmilliárd forint, amelyet a kormány 2015 és 2017 között a költségvetésből biztosít a Magyar Judo Szövetségnek. A jogdíjat a kormány három lépcsőben állja, 2015-ben és 2016-ban kétmillió, 2017-ben pedig egymillió dollárt utal az IJF-nek.

Tóth László hozzátette, hogy a világbajnokság lebonyolítására még Mongólia, Katar és Kína pályázott, de a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) igazgatótanácsa felállított egy rangsort, amelyen Magyarország áll az élen. A rendezés akkor válik biztossá, ha Orbán Viktor miniszterelnök és Marius L. Vizer, az IJF elnöke aláírja az együttműködési és szervezési szerződést, de ez már csak formalitás, Tóth László száz százalékra vette, hogy mi rendezzük meg a 2017-es vb-t.

„Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy két hazai rendezésű világbajnokság is lehet a pályafutásomban – fogalmazott Tóth Krisztián (nyitóképünkön), aki a 2009-es budapesti ifjúsági vb-n ezüstérmes volt, azóta pedig már a felnőttek között is bekerült a legszűkebb elitbe. A KSI még csak 20 éves dzsúdósa tavaly a cseljabinszki vb-n ezüst-, előtte a montpellier-i Eb-n bronzérmes lett, és a 90 kg-ban vezeti az olimpiai kvalifikációs rangsort. „Bízom benne, hogy mi, versenyzők meg tudjuk majd hálálni a bizalmat. A 2017-es vb-ig persze most még nem nézek előre, addig még jó néhány nagy versenyem lesz” – tette hozzá Tóth Krisztián.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.