Kézicsúcs: győri vágy a bosszúra és az elsőségre

A Győri Audi ETO szombaton legfőbb riválisa, a Larvik otthonában ülne vissza a trónra.

Ch. Gáll András
2015. 02. 28. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán soha nem játszott olyan tökéletes, ihletett mérkőzést az ETO, mint négy éve, a 2011. februári BL-középdöntőben, amikor a tökéletesség határát súroló védekezéssel 17-7-es félidő után 25-16-ra tarolt Larvikban. A rivális aztán Győrben 24-18-cal törlesztett, majd a szezon végén a trófeát is megszerezte, a döntőben a spanyol Itxakót – Ambros Martín akkori csapatát – verve. Idén remélhetőleg fordított a helyzet, az első fázis legalábbis megvolt: az immár tizenkettes BL-főtábla négy héttel ezelőtti rajtján a Larvik az új Audi Arénában 26-25-tel törte meg Kovacsicsék huszonkettes veretlenségi sorozatát, a szombati összecsapás előtt tehát mindenkit több okból is fűthet a visszavágás vágya. A tét a presztízs mellett a csoportelsőség is, bár Ambros Martín vezetőedző a rá jellemző, visszafogott derűvel jelentette ki: „Nem azért szeretnénk nyerni Larvikban, mert így könnyebb ellenfelet kaphatunk a negyeddöntőben, hanem azért, mert mindig győzni akarunk, és mindenki ellen képesek is vagyunk rá.”

Azért persze az elsőség sem fizetne rosszul, mert azt jelentené, hogy a kieséses rendszerű negyeddöntőben a másik hatos negyedik helyezettjével találkozna az ETO. De haladjunk lépésenként, idézzük Szepesi Ivett balszélsőt, aki klubja honlapján így elemezte a teendőket: „Nagyon kell koncentrálnunk a védekezésre, most is ezen lesz a hangsúly. Nem szabad esélyt adni a Larviknak a gyors lerohanásokra, mert ebből sajnos akadt pár a győri meccsen. Hatalmas a motiváció bennünk, hogy megmutassuk, igenis le tudjuk győzni a Larvikot. Ehhez mindenkinek 120 százalékig oda kell tennie magát, ha végig képesek vagyunk koncentrálni, akkor meglesz a győzelem.”

Ezt illetően Ambros Martínnak sincsenek kétségei: „A szokásos taktikai felkészítésen túl ezen a héten elsősorban arra koncentráltunk, hogy mentálisan ráhangolódjunk a norvégiai meccsre. Tisztán megfogalmazott cél van előttünk: le kell győzni a Larvikot abban a tudatban is, hogy az egyetlen csapat a két csoportban, amelynek hibátlan a mérlege. Ehhez tökéletes játékot kell nyújtanunk, a meccs minden percében, támadásban és védekezésben egyaránt. Mi is elképesztő teljesítményt tettünk le az asztalra eddig is, a rengeteg nehézség ellenére megmutattuk, hogy ugyanolyan szinten vagyunk, mint a Larvik. Csak rajtunk múlik a győzelem, ha nem adunk ajándék labdákat, esélyt nekik, akkor meg fogjuk verni őket.”

Ha így lesz, és egy gólnál nagyobb különbséggel, akkor a hátralévő két fordulóban már nem szabad pontot veszíteni, és garantálva van az elsőség. A várandós Katrine Lunde és Görbicz Anita, valamint a tartósan sérült Eduarda Amorim, azaz három világklasszis nélkül ez közel akkora bravúr lenne, mint az elmúlt két esztendőben besöpört két BL-serleg – de azok is ott pompáznak a vitrinben.

A BL-középdöntő 2. csoportjának hétvégi programja:
Larvik–Győr szombat 18.30
Nagybánya–Sävehof vasárnap 16.30
Metz–Viborg vasárnap 16.50
Az állás: 1. Larvik 14 pont, 2. Győr 12, 3. Viborg 5, 4. Metz 4 (178-181), 5. Nagybánya 4 (173-195), 6. Sävehof 3

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.