Kiütötte kihívóját a világ egyik legjobb bunyósa

A kazah Gennagyij Golovkin kiütötte angol riválisát, így továbbra is uralja a profi boksz középsúlyát.

Deák Zsigmond
2015. 02. 22. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megőrizte veretlenségét és ezzel együtt megtartotta a WBA és a kisebb jelentőségű IBO szervezet világbajnoki címeit Gennagyij Golovkin, s megszerezte a WBC ideiglenes övét.

A monacói profi bokszgála főmérkőzésén a kőkemény angol Martin Murray próbálta megállítani GGG-t, de mint az az előző harminc ellenfelének, neki sem sikerült. A mérkőzés tapogatózással indult, egyik bunyós sem akarta rögtön az elején ellőni a puskaport. A 2. menetben fokozódott az iram és mindkét oldalról érkezett néhány szép találat. Golovkin uralta a ring közepét, Murray leginkább kontrákból próbált érvényesülni, de a címvédő szinte átgyalogolt az angol ütésein. A 4. menet hozta meg az igazi áttörést, Golovkin egy testre mért jobb horoggal padlóra küldte Murray-t, majd néhány pillanattal később szinte lemásolta az előző találatot. A szünetben sikerült Murray-nek összeszednie magát olyannyira, hogy kontrákkal olykor eredményes is tudott lenni. Golovkin a meccs előrehaladtával egyre jobban lebontotta a remekül védekező ellenfelét, a 9. menetben előbb megfogta, majd a tizedikben egy jobb horoggal újból földre küldte kihívóját. Az angol hatalmasat küzdött, de a 11. etap első percében a kötelekhez szorult, nem tudott hatékonyan védekezni, így Luis Pabon vezetőbíró beszüntette a találkozót.

Golovkin zsinórban a 19. kiütéses győzelmét aratta, új mérlege 32-0-0, 29 KO. Nyugodtan mondhatjuk, hogy súlycsoportoktól függetlenül ő a sportág egyik legjobbja, amit már amatőrként is bizonyított, hiszen 2003-ban Bangkokban világbajnok lett, rá egy évre Athénban pedig olimpiai ezüstérmes. Kovács István, Erdei Zsolt és Balzsay Károly egykori német klubja, az Universum Box Promotion színeiben kezdett hivatásos karrierjébe, első ellenfele is egy magyar volt Balogh „Rocco” Gábor személyében, akinek elsöpréséhez egy menetre sem volt szüksége a 2006 májusi düsseldorfi profi debütálásakor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.