Magyar válogatott: Árpád kinn, Andrew benn

Két és fél hónappal a krakkói divízió I/A világbajnokság előtt péntektől vasárnapig éppen Lengyelországban, Torúnban vesz részt nemzetközi tornán a magyar jégkorong-válogatott. A káposztásmegyeri Jégpalotában edzőtáborozó csapat kanadai szövetségi kapitánya, Rich Chernomaz e héten még kísérletezhet, de erősen körvonalazódik a vb-keret. Mihály Árpád gyakorlatilag lemondta a válogatottságot, ami azzal együtt is csalódást keltő hír, hogy a honosítás előtt álló kanadai Andrew Sarauer sportszakmai értelemben méltó helyettese.

2015. 02. 04. 5:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem Mihály Árpád az egyetlen hiányzó a keretből. Tokaji Viktor, Pavuk Attila és Bartalis István sérült, Hári János és Vas Márton pedig Mihály Árpádhoz hasonlóan hivatalosan klubelfoglaltság miatt nem tart a többiekkel. Csakhogy Hári János pillanatnyilag vitán felül a legjobb magyar hokis, a svéd elitligában szerepel, Vas Márton pedig a kapitány – egyik – kedvence. Utóbbit két éve Chernomaz ajánlotta be a német Frankfurthoz, ahol ő maga a szakmai igazgató, tehát a centerként és védőként is bevethető játékos, hacsak le nem sérül, meg nem betegszik, ott lesz a világbajnokságon.

Mihály Árpád ügye is egyértelmű, még ha ezt egyelőre a felek el is hallgatják. Chernomaz már két éve sem rejtette véka alá, hogy többet vár a csíkszeredai születésű játékostól, aki akkor a budapesti vb-n két góllal és egy gólpasszal bizonyított is. Tavaly mégis perememberré csúszott hátra, pont nélkül zárta a koreai világbajnokságot. A kapitány az ősszel ennek dacára meghívta a négy nemzet tornájára készülő keretbe, ám Mihály klubelfoglaltságra hivatkozva távol maradt. Ugyanezen üzenetváltás zajlott le ezúttal is a felek között. Ám már a görög bölcsek is tudták, kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni, a kanadai szakember tudomásul vette, hogy a termetes csatár nem kíván a válogatottban szerepelni.

Pedig ha valakinek, hát neki nem lenne szabad megfutamodni, hiszen néhány éve túlzás nélkül nemzeti összefogás eredményeként ölthette magára a címeres mezt. Mihály Árpád kamaszként került a tengerentúlra, ahol az NHL előszobájának nevezhető AHL-ben is több idényt lehúzott. 2007-ben Európába, Bolzanóba szerződött. A csíki hokifanatikusok ott figyeltek fel rá, s a következő idényre hazacsábították a HC Csíkszeredához.

Csató Imre vállalkozó még ezzel sem érte be, beajánlotta a csatárt Fehérvárra, mi több fizette a nem éppen alacsony bérét, csak hogy Mihály a nemzetközi szövetség által is elismert magyar sorozatban – nem elmerülve a részletekben, az osztrák bajnokság megfelel eme kritériumnak – húzzon le egymást követő két idényt, ami a jégkorongban a honosítás feltétele. (Így történt, hogy Csíkszereda város neve is ott díszelgett a fehérváriak mezén ) Mihály Árpád 2012 februárjában a Volán egyik mérkőzése előtt, nemzeti hősnek kijáró tiszteletadással, a jégen, négyezer ember üdvrivalgása közepette tette le az állampolgársági esküt. Létezik, hogy a hokis mindezt elfelejtette?

Andrew Sarauertől nem várunk el ragaszkodást, csupán jó játékot. A honosítása jól halad, jelenleg a bevándorlási hivatal jóváhagyására vár, utána már csak a Köztársasági Elnöki Hivatal szignóját kell kijárni. Érzelmektől mentesen csupán annyit jegyzünk meg, 44 mérkőzésen elért 48 pontjával a 2014–15-ös bajnokság alapszakaszában Sarauer az osztrák liga második legeredményesebb játékosa. A válogatottnak (százalékosan) e mutató felével is nagy segítségére lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.