Meglőtték, megverték a török menedzser-kalandort

A beharangozott budapesti nehézsúlyú csúcsderbi elmaradása a német–török Ahmet Önernek köszönhető.

Deák Zsigmond
2015. 02. 13. 3:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hírt adtunk róla, Magyarországon eddig sosem látott rangú nehézsúlyú hivatásos ökölvívó-mérkőzésre került volna sor a kubai olimpiai és háromszoros amatőr világbajnok, profiként vb-kihívó Odlanier Solis és a két vb-címderbit vívott amerikai Tony Thompson között a WBC tengerentúli regionális övéért, valamint a szervezet trónján ülő Deontay Wilder kihívásának jogáért. Már az időpont (február 27.) és a helyszín (Millenáris Park) is nyilvánosságra került, amikor az eseményt a magyar szervező, a Ferobox Event lemondta, miután partnere, az Arena Box-Promotion nem teljesítette a szerződésben leírtakat.

Információink szerint főképp a WBC borsos jogdíja miatt euróban százezres nagyságrendű tételt nem fizetett ki Solis menedzsere, Ahmet Öner, pontosabban csak egy részletet fizetett ki. Rácz Félix, a magyarországi szervező forró drótos kapcsolatban volt az élő adást tervező Sport Televízióval, amely – miután kiderült, hogy nem állja a cechet a török promóter – így megúszta, hogy több millió forintért közvetítő kocsit kelljen bérelnie.

Rácz nyilván kétszer is meggondolja, hogy mikor üzletel újra a németországi Bocholtban született, 43 éves Önerrel, aki jól ismert figurája a profi boksznak. 1997 novemberétől 2002 februárjáig tartó versenyzői pályafutása enyhén szólva feledhető, mérlege 16-5-2, nagyközép- és félnehézsúlyban volt egy-egy meccs erejéig német nemzetközi bajnok, s kikapott például az amatőrként olimpiai bronzérmes magyar veterántól, Béres Zoltántól.

Visszavonulása után menedzserként maradt a ring mellett, 2006 júniusában megalapítva saját istállóját, az Arenát. Ide csábította az amatőröktől a profik közé „menekült” kubai klasszisok garmadáját, szerződést kötött a Premiere tévétársasággal, valamint több nagyobb, főként török céggel, megpróbálta megszerezni apósát, a nemrég elhunyt német edzőpápát, Fritz Sduneket is, sikertelenül. Agresszív terjeszkedése ellenérzést szült a versenytársakban, talán nem véletlenül verték meg a biztonsági emberek egy 2007-es universumos gálán, 2009-ben pedig rálőttek Hamburgban

Az évek során többször is bebizonyosodott, hogy a fizetési fegyelem a gyengéje a rendőrök által többször „vegzált\" Önernek, védencei elhagyták, az Arena a csőd közelébe került, majd elvesztette német licencét. A promóter immár Törökországból mozgatja a szálakat, ha tudja, de már csak egy épkézláb bokszolója maradt, a tehetségéről és lustaságáról ismert Odlanier Solis. Akit a jelek szerint bunyóztatni sem igazán képes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.