Messi és Luis Enrique nyárig elásta a csatabárdot

A Barcelona ma délután élre állhat a spanyol labdarúgó-bajnokságban, ha a várakozásnak megfelelően a Camp Nouban – zsinórban tizenkettedik sikerét aratva – legyőzi a Málagát. A látványos formajavulás mögött csupán az áll, hogy Luis Enrique és Messi kibékült, de legalábbis nyárig elásta a csatabárdot.

2015. 02. 21. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január elején mindenki a Barcelona válságáról cikkezett. Az események két fronton zajlottak. Egyrészt Luis Enrique vezetőedző megkóstolta a csapat (és a sportág) ragyogó csillagát, Lionel Messit. A négyszeres argentin aranylabdás késve érkezett vissza a téli szabadságról, a tréner büntetésképpen a kispadra ültette a játékost. A fegyelmi rosszul sült el, a Barca 1–0-ra kikapott San Sebastianban.

Messi rögvest másnap visszaütött, nem jelent meg a csapat edzésén, majd az Aranylabda-gálán kissé zavarosan bár, de mégis úgy nyilatkozott, nem kizárt, hogy elhagyja a katalán együttest.

Másik csapásként tetőzött a klub és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) közötti harc: a Sportdöntőbíróság helybenhagyta a FIFA döntését, miszerint a Barcát másfél évre kizárták az átigazolásból.

Ezek után váratlan, látványos fordulat következett. A Barca zsinórban nyeri a meccseket, jelen állás szerint már tizenegyet. „Ráúszott” a Real Madrid nyakára, sőt ma átmenetileg meg is előzheti.

Hogy mi áll a formajavulás hátterében? Nos, csupán annyi, hogy Luis Enrique és Messi kibékült. Ennek jeleként a mai meccset megelőző sajtótájékoztatón a tréner a Messivel fennálló viszonyát firtató kérdéseket mosolyogva elhárította, pedig másfél hónapja hasonló esetben szigorúan fogalmazott.

Enrique két okból vett vissza. Egyrészt belátta, hogy ha kenyértörésre viszi a dolgot, akkor a klub vezetői Messi mellé állnak. Másrészt három éve már beleállt egy ehhez hasonló harcba Rómában, s akkor is a rövidebbet húzta. Francesco Totti még ma is császár a „Farkasoknál”, a tréner viszont, miután távozni kényszerült, egy évig nem kapott csapatot.

Minden persze nem javult meg varázsütésre a Barcánál, a védelem továbbra is sebezhető, Suárez még mindig adós a gólokkal, de az is egyértelmű, ha Messinek van kedve játszani, akkor a katalánok bárkit legyőzhetnek.

Primere División, 24. forduló:
péntek:
Getafe–Espanyol 2–1

szombat:
Barcelona–Málaga 16:00
Córdoba–Valencia 18:00
Atlético Madrid–Almería 20:00
Deportivo La Coruna–Celta Vigo 22:00

vasárnap:
Real Sociedad–Sevilla 12:00
Bilbao–Rayo Vallecano 17:00
Villarreal–Eibar 19:00
Elche–Real Madrid 21:00

hétfő:
Levante–Granada 20:45

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.