Mi lesz így Alonsóval? Tizenhatból a tizenhatodik

Az első Forma–1-es futam bő egy hónap múlva lesz, de a szezon már vasárnap elkezdődött.

2015. 02. 06. 3:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegyük azért hozzá, hogy nem mindenkinek, mert az első kollektív tesztelésen, Jerezben a Force India még nem vonult fel, a mérnökei egyelőre dolgoznak az idei autón. A nyitónapot a Lotus is kihagyta, a felszerelése nem érkezett meg időben, s mindez jól mutatja, hogy a fogaskerekek bizony még csikorognak.

Így indult a „nagyok” közül a McLaren tesztelése is, az idén a Honda erőforrására váltó wokingiaktól Fernando Alonso (nyitóképünkön) új munkahelyén az első napon csupán hat kört tudott teljesíteni. Nico Rosberg ugyanakkor 157 kört ment a tavaly szinte verhetetlen Mercedesszel, ami rögtön előrevetítette, hogy a németek idén is megbízható autót raktak össze. Ezt a folytatásban a regnáló világbajnok Lewis Hamilton is igazolta, és a négy nap során a Mercedes 2284 kilométert teljesített, közel hatszázzal többet, mint az utána következő Sauber. A sor végén a McLaren 349 km-rel áll Már az első kollektív teszt után fogas kérdés, hogy ki verheti meg a Mercedeseket, és egyelőre úgy néz ki, hogy a tavalyi legnagyobb ellenfele, a Red Bull aligha. A küszködő Daniel Ricciardo és Danyiil Kvjat RB11-ese eddig csak az álcafestésével tűnt ki.

Hamilton bevallotta, őt is meglepte, hogy a Mercedes F1 W05-ös modellje ilyen strapabíró, s elmondása szerint egyáltalán nem aggasztja, hogy a Ferrari jobb köridőket jegyzett. Tudniillik Kimi Räikkönen és a mellé leigazolt Sebastian Vettel rövidebb etapokat futott, a hírek szerint ráadásul kevesebb üzemanyaggal. Ezzel együtt tény, hogy a négy nap összesített eredményei alapján Räikkönen volt a leggyorsabb 1:20.814 perces köridővel lágy gumikon, a mögötte másodikként zárt Vettel pedig közepes keveréken is csak alig több mint egy tizeddel maradt el tőle. Szegény Alonso tizenhat pilótából a tizenhatodik lett 1:35.553-mal; viszont a spanyolok kétszeres világbajnoka elmondhatja: ennél már csak jobb jöhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.