Minden idők magyar kézilabdás csúcsa lehet

Egy lépéssel közelebb jutottunk a Veszprém–Szeged csúcsrangadóhoz a BL-negyeddöntőben.

Ch. Gáll András
2015. 02. 23. 7:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három-három francia és német, valamint két-két magyar, spanyol, dán és lengyel csapat mellett egy-egy horvát és macedón hírmondó várja a férfikézilabda-Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek sorsolását. Büszkék lehetünk tehát a duplázásra, de ennél a felosztásnál többet mond a kiemelés rendje, amely a csoportban elfoglalt helyezések alapján alakult ki. Azt már az utolsó forduló előtt is tudtuk, hogy az MKB-MVM Veszprém az első, a Mol-Pick Szeged pedig a második helyen zár a saját hatosában, de számos izgalmas kérdés még eldöntésre várt.

Az A csoportban a Kiel magabiztosan utasította maga mögé vetélytársait, a Final Fourba vágyó Pais SG-t is. A B csoportban a dán Kolding szenvedve gyűrte le 34–33-ra a már kiesett Alingsast, ezzel a Barcelona mögé feljött másodiknak. A harmadik-negyedik helyről döntő rangadón a Wisla Plock 31–29-re legyőzte a Flensburgot, így a címvédő csupán negyedikként végzett. Igaz, a német gárdát többször próbára tette a sors a szezonban, sérülései miatt vasárnap este is csupán 13 játékost tudott benevezni. A C csoportban a garantált első veszprémiek akár szusszanhattak is volna egyet, ehelyett történelmi különbségű, 34–20-as diadalt arattak a mindenképpen negyedik Montpellier otthonában. A második helyért a Vardar Szkopje szombaton meglepően simán, 35–28-ra verte Németországban a Rhein-Neckar Löwent. A D csoportban a tabella elejét vésték kőbe – 1. Kiel, 2. Szeged –, a harmadik helyet elcsípte a Dunkerque, a negyediket pedig a Tisza partján vasárnap 23–23-as döntetlent kicsikart Aalborg.

Ezzel kialakult a keddi sorsolás kiemelésének a rendje is. Az oda-visszavágós rendszerű nyolcaddöntőkben az elsők a negyedikekkel, a másodikok a harmadikokkal találkoznak majd, saját csoportjából senki sem kaphat ellenfelet, így a veszprémiek a spanyol La Rioját, a címvédő Flensburgot vagy az Aalborgot, a szegediek pedig a HC Zagrebet, a Plockot vagy a Rhein-Neckar Löwent foghatják ki. A kalapok ugyanis a következők:

1. kalap: Kiel, Barcelona, Veszprém, Kielce
2. kalap: Paris SG, Kolding, Vardar Szkopje, Szeged
3. kalap: HC Zagreb, Plock, Rhein-Neckar Löwen, Dunkerque
4. kalap: La Rioja, Flensburg, Montpellier, Aalborg

Aligha vitás, hogy az MKB-MVM számára a spanyolok lennének az ideális vetélytársak, de a gárda célja a négyes döntő, tehát ebben a fázisban még mindenkit el kell intéznie. A Mol-Pick a zágrábiakkal járna a legjobban, a másik két út rögösebbnek ígérkezik. A nyolcaddöntőben még mindkét magyar csapat a visszavágót játszhatja otthon, a negyeddöntőben azonban ez a kedvezmény már csak a Veszprémet illeti – könnyen lehet, hogy éppen a Szeged ellen. Ha valóban össze is jönne ez a párosítás, klubszinten ez lenne minden idők magyar csúcsrangadója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.