Őrület, hét ezredmásodpercen múlt a magyar arany

Remek ezüstérmet szerzett férfiváltónk a drezdai világkupaversenyen, a döntő után mégis elszontyolodott.

2015. 02. 09. 13:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi olimpiáról éppen csak lemaradt, mondhatni „kigolyózott” férfiváltónk a 2014/15-ös szezonban futószalagon szállítja a kiváló eredményeket. A montreali világkupán ezüstérmes lett, majd immár idén a hollandiai Eb-n is, és az elmúlt hét végén a drezdai világkupán ugyancsak a dobogó második helyére állhatott fel. A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összetételű négyes az elődöntőbe a Koreai Köztársaság mögött a második helyen zárt, így kiejtette a mögötte harmadik, olimpiai bajnoki címvédő oroszokat, akiknek a tavaly Szocsiban és az idei Eb-n egyaránt győztes négyesfogata csak egy helyen változott. (Igaz, éppen a legjobbjuk, Viktor An nem lépett jégre.) Egyúttal jegyezzük meg, hogy váltónkban az előfutamban Béres Bence is szerepet kapott.

A döntőben a magyar, a koreai, valamint a kínai és az Eb-bronzérmes holland gárda küzdött az érmekért az 5000 méteres távon. Sokáig együtt haladt a négy váltó, nyolc körrel a vége előtt a két ázsiai gárda elszállt, a mieink az élre vágtak, s csupán az utolsó métereken, hajszállal kaptak ki a hollandoktól. Az utolsó kanyarban az összetettben Európa-bajnok Sjinkie Knegt belső íven bebújt Knoch elé, és a célfotó azt hozta ki, hogy hét ezredmásodperccel megelőzte. Együttesünk tagjai a döntő utáni első percekben érthetően nem voltak boldogok, pedig az ezüst is nagy siker, és ezzel kvalifikálták magukat a márciusi moszkvai vb-re, amelyen a földkerekség legjobb nyolc csapata indulhat.

Drezdában férfi 500 méteren Knoch Viktor úgy lett negyedik a döntőben az öt versenyző között, hogy a kanadai Olivier Jean szabálytalankodott vele szemben, utólag ki is zárták, de az egyensúlyát vesztett versenyzőnknek így már nem volt esélye érmet szereznie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.