Párizs kőkemény ellenfele lehet Budapestnek

A franciák csaknem háromnegyede – 73 százalék – támogatná a harmadik párizsi olimpiát.

FT
2015. 02. 12. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CSA nevű intézet által, több mint ezer lakos részvételével készített felmérés szerint a Párizs és vonzáskörzetében élők körében még népszerűbb az ötlet, összesen 76 százalék állna be a 2024-es ötkarikás pályázat mögé. A 18–24 év közötti fiatalok mintegy 88 százaléka áll pozitívan a kérdéshez, míg az idősebb korosztály óvatosabb: a 65 éven felettiek csupán 61 százaléka adott igenlő választ.

A közvélemény-kutatás rendkívül jelentős annak tükrében, hogy a Párizs esetleges 2024-es olimpiai pályázatát előkészítő francia sportvezetők e héten nyújtanak be kulcsfontosságú megvalósíthatósági tanulmányt a vezető politikusoknak, így a főpolgármester Anne Hidalgónak. A várakozások szerint a héten bemutatandó tanulmány megállapítja, minden szempontból megvalósítható lenne Párizs harmadik olimpiája, ám a politikai vezetés egyelőre nem foglalt egyértelműen állást a kérdésben. A főpolgármester jóváhagyása nyomán a tanulmányt kidolgozó sport- és gazdasági szakemberek ezután a régió vezetőinek, illetve a francia sportminisztériumnak is prezentációt tartanak, majd Anne Hidalgo külön egyeztetéseket tart a városi tanács részvételével.  

Az előzetes hírek szerint Franciaországtól érdemi döntés június környékén várható, hogy a főváros hivatalosan is versenybe száll-e a 2024-es rendezési jogért. Párizs jelentős eséllyel pályázott a 2012-es játékokért, ám 2005-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végül Londonnak ítélte a lehetőséget, ami hatalmas csalódást jelentett az egész francia nemzet számára, fővárosuk ugyanis az utolsó pillanatig favoritnak számított.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé ez idáig Róma, illetve Boston jelezte hivatalosan pályázati szándékát, de a potenciális érdeklődők között tudhatjuk Németországból Berlint vagy Hamburgot, a katari Dohát, a júniusban az első európai játékoknak otthont adó azerbajdzsáni Bakut, valamit a Dél-afrikai Köztársaságból Durbant.

A Magyar Olimpiai Bizottság február 6-i közgyűlésén elsöprő többséggel úgy döntött, hogy javasolja Budapestnek és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia megrendezésének lehetőségét. Az Ipsos felmérése szerint a budapesti olimpia támogatottsága a hazai lakosság körében 60 százalékos.

A NOB-nál hivatalosan 2015. szeptember 15-ig kell jelezni a pályázati szándékot, a házigazdáról 2017-ben dönt a nemzetközi testület.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.